Izvor:
26.11.2017 u 22:24
0

SAZNAJTE NA VREME: Krvna grupa otkriva da li vam preti neka od ovih bolestiI!

Poznavanje krvne grupe je jako važno u situacijama kada vam zatreba transfuzija, ali i kako biste utvrdili rizik od nekih bolesti.

Kada dođe do transfuzije krvi jako je važno da se zna koja je pacijent krvna grupa jer davanje pogrešne krvi može da bude fatalno. Takođe, krvna grupa ukazuje i na neka oboljenja pa se možete pozabaviti prevencijom jer krvnu grupu ne možete da promenite.

Krvni ugrušci

Oni sa nulta krvnom grupom imaju manji rizik od krvnih ugrušaka, dok su oni sa A, B i AB krvnom grupom za 20 procenata više izloženi bolesti koja se naziva Von Vilebrandova bolest. To je nasledna bolest, a osobe koje boluju od nje krvare duže od osoba koje nisu obolele.

Rak želuca

Nulta krvna grupa može da vas poštedi nekih bolesti, ali to znači lošu vest za ostale. Dok oni sa nulta pozitivnom ili negativnom imaju manje šanse od nastanka raka želuca, oni sa A krvnom grupom su u velikoj opasnosti.

Čir

Ako imate A ili AB krvnu grupu onda ste u prednosti jer imate manje šanse da obolite od čireva, za razliku od onih sa nulta krvnom grupom.

Bolesti srca

Za 23 odsto je manji rizik kod nulte krvne grupe za srčana oboljenja, dok su oni sa B I AB krvnom grupom česti pacijenti sa ovim bolestima.

Rak pankreasa

Još jedan plus za krvnu grupu O. Oni sa krvnom grupom A imaju 32 odsto veće šanse za oboljenje od ove opasne bolesti, a AB grupa čak 51 odsto. Ubedljivo su u najvećem riziku ljudi koji imaju B krvnu grupu sa 72 odsto šansi za ovu bolest.

Ne postoji ništa što vam može promeniti krvnu grupu. Saznajte koja ste grupa na vreme i pozabavite se svojim zdravljem kroz prevenciju jer se mnoga od ovih oboljenja mogu izbeći.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Vrnjačka Banja

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter