Izvor:
30.11.2017 u 20:35
0

EMOCIONALNI STRES: Šta sve utiče na njega!

Stres je toliko postao deo našeg svakodnevnog života da ponekad ni ne primećujemo da smo u njemu. Ispoljava se na više načina, a neki od njih su fizički. Evo koji znaci ukazuju da ste možda pod stresom čak i ako toga niste potpuno svesni.

Manjak energije. Stres ne utiče samo na um, već i na organizam, tako što podstiče lučenje hormona kortizola u krv. To dovodi do efekata sličnih pojačanoj fizičkoj aktivnosti – ubrzano disanje i puls, što na kraju dovodi do toga da se osećate umorno i lenjo mada se naizgled niste fizički naprezali. Stres takođe može da dovede do toga da ne možete da zaspite, zato što ometa sposobnost organizma da ispravno reguliše instinkte za spavanje i budnost. I opet zbog toga možete osećati umor.
Škrgutanje zubima. Ono može da se javi i svesno u budnom stanju, ili nesvesno, dok spavate. U svakom slučaju, to je način da organizam nađe odušak za povećan stres, koristeći mišiće vilice. Ako se često ponavlja, to može dovesti do oštećenja zubne gleđi, bolova u vilici ili glavobolje.
Oslabljen imunitet. Odnosno, previše lako se razbolevate. Lučenje kortizola (koji se zove još i “hormon stresa”) u krvotok ometa normalan rad imunog sistema. Konkretno, kortizol potiskuje delovanje steroidnog hormona DHEA koji podržava normalno funkcionisanje imuniteta.
Promena navika u jelu. Nije neobično da kad smo u stresu posegnemo za hranom koja kratkoročno ublažava osećaj napetosti i frustracije: najčešće je to čokolada. Ali, često ne ostaje samo na tome. “Stresno jedenje” znači povećan apetit i traženje namirnica koje deluju utešno (bilo psihološki, bilo fizički), zato što povećana količina kortizola može da pojača i apetit. Međutim, stres može da se manifestuje i na potpuno suprotan način. Ponekad osobe u stresu doživljavaju i gubitak apetita. Veruje se da je to posledica jednog hormona koji oslobađa kortikotropin, hormon koji suzbija apetit.

Dakle, ako primetite ove znakove kod sebe, bilo bi dobro da se pozabavite nekom od tehnika relaksacije (vežbe disanja, tai či, joga, meditacija, i slično).

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter