Izvor:
12.12.2017 u 14:19
0

GORUŠICA ILI SRČAN UDAR: Evo kako da razlikujete simptome!

Gorušica se obično javlja neposredno nakon obroka, u ležećem položaju ili pri saginjanju i počinje kao osećaj „gorenja“ u grudima koji može početi u stomaku i širiti se ka vratu, uz moguć osećaj kiseline u ustima. Slični ili isti simptomi javljaju se kod srčanog udara. Evo šta još treba da znate.

Gorušica se javlja kada popusti mišić koji zatvara otvor na jednjaku i, umesto da je zadržava, delimično ili potpuno propušta želudačnu kiselinu koja iz želuca prelazi u jednjak. Do toga dolazi nakon unosa određene hrane, previše kofeina i previše alkohola, leganja odmah nakon obroka ili prejedanja.

Gastritis može da izazove gorušicu, čir na želucu ali i hijatus hernija, kada deo želuca prolazi kroz dijafragmu u grudni koš.

Gorušica se obično javlja neposredno nakon obroka, u ležećem položaju ili pri saginjanju i počinje kao osećaj „gorenja“ u grudima koji može početi u stomaku i širiti se ka vratu, uz moguć osećaj kiseline u ustima.

Nekada je ove simptome teško razlikovati od simptoma koji upućuju na srčani udar, ali moguće je da se radi o srčanom udaru ako se oseti iznenadni pritisak, stezanje u grudima ili jak bol u središnjem delu grudnog koša koji traje duže od nekoliko minuta i ne smanjuje se.

Većina srčanih napada počinje polako i bol se širi ka leđima, vratu, donjoj vilici, ramenima i rukama, posebno levoj ruci. Moguće je da dođe do osećaja nedostatka vazduha, znojenja, vrtoglavice, mučnine. Obično se javlja nakon nekog stresnog perioda, bilo fizičkog, bilo psihičkog.

Ukoliko se osete takvi simptomi, potrebno je odmah se javiti lekaru, posebno ako je već bilo srčanih problema ili ako postoje i tzv. faktori rizika za srčane bolesti kao što su gojaznost, pušenje, povišen krvni pritisak, povišen holesterol, porodična predispozicija. Pravovremena lekarska pomoć je najvažnija!

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Zdravlje IN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter