Izvor:
18.12.2017 u 18:55
0

NAPREDAK U MEDICINI: Otkriven lek protiv tumora!

Nemački mediji izveštavaju o "čudesnom" ozdravljenju bolesne osmogodišnje devojčice Antonije.

Devojčica je obolela od malignog tumora na mozgu, četiri puta je operisana i rak se vratio sva četiri puta.

Nisu pomagali ni hemoterapija niti radioterapija, a poslednja nada roditeljima bio je Olaf Vit iz Hajdelberga, pedijatrijski onkolog specijalizovan za tumore na mozgu.

U saradnji s Nemačkim centrom za istraživanje raka i Univerzitetskom bolnicom u Hajdelbergu, Vit i njegove kolege dobile su mogućnost da koriste tehnologiju za sekvenciranje gena i dekodiranje genetskog koda tumora u roku od tri nedelje.

"U prošlosti je za ovo bilo potrebno najmanje godinu dana po pacijentu", izjavio je Vit za Bild.

Njegov tim sastoji se od 20 stručnjaka – doktora, molekularnih biologa i biokompjuterskih naučnika, koji su analizirali 500 slučajeva bolesnih dečaka i devojčica.

"Ispostavilo se da kod polovine pacijenata možemo da 'probijemo' kod i pronađemo genetske promene", objasnio je 52-godišnji doktor.

Ovi izmenjeni geni uzrokuju podelu ćelija, čime ujedno dolazi do pojave tumora.

"U najviše pet odsto slučajeva uspemo da pronađemo odgovarajući lek, koji može da spreči ovu povećanu podelu ćelija", objasnio je Vit.

Međutim, u slučaju Antonije, došlo je do senzacionalnog preokreta: novi, još neodobreni lek održava hrabru devojčicu u životu već skoro šest meseci. Dolazi u obliku jedne tablete dnevno.

Mala Antonija zato je postala deo studije i prvi pacijent u Nemačkoj koji je tretiran preciznom kontrolom.

"Antoniju podvrgavamo svaka dva meseca magnetnoj rezonanci, a kontrola prošlog četvrtka pokazala je da na slikama nema tragova tumora", izjavio je Vit.

Međutim, do trenutka kada proizvod dospe do tržište, moraće uspešno da bude testiran na većem broju pacijenata, što bi moglo da traje godinama.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter