Izvor:
20.12.2017 u 10:24
0

DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Spasite svoje bubrege uz pomoć sledećih saveta!

Svi koji pate od hipertenzije, dijabetesa ili u porodici imaju slučajeve otkazivanja bubrega, u povećanom su riziku od pojave bubrežnih bolesti. To, međutim, nisu jedine ugrožene katerogije, jer nefrološka oboljenja mogu da se razviju kod svakog, pa je zato važno da vodite računa o zdravlju bubrega.

Postoji mnogo jednostavnih načina da pomognete bubrezima da rade kako treba i da ostanu što zdraviji.

1. Unosite dovoljno vode, ali ne preterujte, jer vam neće pomoći ako unosite više tečnosti nego što vam je potrebno. Nijedna studija nije dokazala da je preterani unos vode efikasan za poboljšanje rada bubrega. Dakle, iako je uvek dobro piti dovoljno vode, više od uobičajenih šest do osam čaša dnevno najverovatnije neće pomoći vašim bubrezima da bolje rade.

2. Jedite zdravu hranu. Vaši bubrezi mogu da tolerišu širok spektar navika u ishrani, ali većina problema s bubrezima nastaje kao posledica drugih zdravstvenih tegoba, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Zato je važno da se hranite zdravo i umereno kako biste težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Sprečavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će vašim bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

3. Vežbajte redovno. Ako ste zdravi, vežbanje je dobra ideja zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može da spreči gojenje i visoki krvni pritisak. Ipak, vodite računa o tome koliko vežbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. Preforsirnje na treninzima može da bude naporno za vaše bubrege.

4. Budite oprezni sa suplementima i biljnim ekstraktima. Preterana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može da bude štetna po bubrege. Razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kakvim vitaminima ili ekstraktima koje planirate da koristite.

5. Prestanite da pušite. Pušenje može da ošteti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu da funkcionišu na optimalnom nivou. Pušenje takođe povećava rizik od visokog krvnog pritiska, kao i rizik od raka bubrega.

6. Ne preterujte s lekovima koji se izdaju bez recepta. Uobičajene tablete koje se dobijaju bez recepta, kao što su ibuprofen i druge mogu da izazovu oštećenje bubrega ako se redovno uzimaju tokom dužeg perioda. Ako imate zdrave bubrege i koristite ove lekove povremeno protiv bolova, oni verovatno ne predstavljaju rizik. Međutim, ako ih pijete protiv hroničnog bola ili artritisa, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o tome da prati šta se dešava s vašim bubrezima.

7. Ako ste u rizičnoj grupi od bolesti bubrega idite na redovne preglede. Ako imate dijabetes ili visoki krvni pritisak, vaš lekar bi trebalo da proverava da li vaši bubrezi normalno rade kao deo rutinskih procedura u prevenciji i ranom otkrivanju ovih oboljenja.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter