Izvor:
21.12.2017 u 18:02
0

NAPITAK ZA ZDRAVLJE: Tri šolje kafe dnevno produžava život!

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom sveta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja – Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne.

– Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno – kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživaci sa univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

– Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari – navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter