Izvor:
21.12.2017 u 22:29
0

POSTOJI JAKO DOBAR RAZLOG: Zašto je najbolje uvek kinuti tri puta!

Postoji jako dobar razlog zašto je najbolje uvek kinuti tri puta.

Iako se mnogima čini kao preterivanje, kada kinemo više puta za redom mi zapravo čistimo brojne iritante iz naših disajnih kanala – a idealan broj ponavljanja, čini se, iznosi tri puta.

Najčešće kijamo zbog toga što nam se u nosu nalaze strane čestice i to je najbolji način da ih izbacimo napolje.

Ono što mnogi primete prilikom kijanja jeste da to u najvećem broju situacija ne može da prođe bez tri ponavljanja, iako može da bude i manje.

– Kada neko kine tri puta, prvi put služi da ova strana tela "otkači" sa unutrašnjih zidova nosa, drugi put ih pomera ka nozdrvama, a trećim ih izbacujemo iz nosa, objašnjava dr Džordan Džozefson iz Lenoks Hil bolnice u Njujorku.

Postoje brojni iritanti koji mogu da dovedu do kijanja. Viralne infekcije respiratornih puteva, poput uobičajene prehlade, mogu da iritiraju unutrašnje membrane u nosu. Isto može da uradi i hladan vazduh, kao i brojni alergeni kao što je polen, prašina ili buđ.

Ali ovo nisu jedine stvari koje su povezane sa kijanje. Pojedine osobe kijaju kada izađu napolje na sunce – u pitanju je stanje poznato kao "fotički refleks kijanja" i ono pogađa između 10 i 35 odsto populacije sudeći po pojedinim istraživanjima.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/Yumreza

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter