Izvor:
22.12.2017 u 22:00
0

NIKAKO GA NE BUŠITE: Ako dobijete plik od opekotine evo šta treba da uradite!

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posledica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

1. Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, jeste da zonu opekotine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna.

2. Uklonite odeću i nakit

Oslobodite se odeće i nakita u blizini mesta opekotine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opekotinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opekotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

3. Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da lečite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mesta i nipošto namerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako sprečava infekciju i pospešuje brže izlečenje.

Ovi saveti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina odmah se obratite lekaru. Isto važi i za opekotine nastale direktnim kontaktom sa električnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Ekspres.

Deca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opekotina trbalo odmah da potraže pomoć lekara.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter