Izvor:
06.01.2018 u 16:43
0

POVEDITE RAČUNA: Zelena boja urina ukazuje da imate ovu bakteriju!

Lekari mogu mnogo toga da otkriju na osnovu boje urina pacijenta.

Savetuje se da svako ode na pregled i uradi analizu krvi i urina jednom godišnje kako bi se na sistematskom pregledu otkrilo da li postoji opasnost od neke bolesti ili poremećaja parametara u krvi i urinu.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih urin može da bude zelene boje, a neki su dobri dok su drugi loši. Na primer, špargla može da preboji urin kod nekih ljudi u zeleno jer nemaju gene koji razlažu boju povrća koje unesu u organizam. Drugo objašnjenje je da je urin prebojen nekom hranom ili konzumiranjem narkotika koji sadrže komponentu zvanu fenol (cimetidine koji se koristi za lečenje želudačnog fluksa, amitriptyline koji je antidepresiv i antihistaminik prometazin).

Fenol se razlaže na zelene komponente koje se izbacuju kroz urin. Ovakvu boju urina izaziva i bakterija pseudomona koja izaziva urinarnu infekciju. Urin na objavljenoj slici nalazi se u katetru koji ukazuje na mnogo ozbiljniji problem. Kese katetara koriste se u lečenju pacijenata na intenzivnoj nezi ili posle hiruških intervencija kako bi moglo da se prati izlučivanje urina.

-Postoji jedna tečnost koja se zove plavi metilen i koristi se ponekad tokom operacija kako bi se neka tkiva učinila vidljivijima. Takođe, nekim pacijentima se on ubrizgava u krvotok ukoliko se oni leče od ozbiljnih srčanih oboljenja. U ovoj situaciji pacijent upada u stanje šoka tokom operacije jer dolazi do smanjenja krvnog pritiska. To uzrokuje infekcija koja dovodi do promena na krvnim sudovima, rekao je doctor Ričard Vini urinarni hirurg bolnice Kraljica Elizabeta u Birmingemu.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter