Izvor:
11.01.2018 u 15:00
0

NE SMETE DA IGNORIŠETE: Ovih 5 simptoma dovodi do pobačaja! (foto)

Pobačaji u ranoj trudnoći su mnogo češći nego što mislimo.

Ukoliko uporno radite na tome da ostanete trudni, onda znate kolika je sreća kada na testu za trudnoću ugledate znake koji kazuju da je pozitivan.

Tada se javljaju i crne misli: šta ako mi se desi da izgubim bebu? Istraživanja pokazuju da 41 odsto žena koje su doživele pobačaj osećaju kao da su uradile nešto pogrešno, 47 odsto njih oseća krivicu, 41 odsto je usamljeno, 28 odsto se oseća posramljeno.

Većina njih misli kako je podizanje teških stvari, upotreba kontraceptivnih pilula ili izlaganje stresu dovelo do pobačaja. Pobačaj u prvih 13 nedelja trudnoće dešava se u 10 odsto trudnoća. Polovina njih desi se zbog abnormalnosti u hromozomima koje ne mogu da budu sprečene.

Često do pobačaja dolazi spontano, a ako ste prošli kroz ovakvo iskustvo bilo kakav simptom poput krvarenja ili grčeva može da vam probudi strah da nešto nij eu redu i da ste pred pobačajem. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma ne znači da će doći do pobačaja. Ne može da škodi da budete spremni da reagujete ukoliko se neki od simptoma pojavi. Ovo su samo neka od upozorenja na rani pobačaj koja morate da imate u vidu.

Krvarenje

Kada saznate da ste trudni, ne očekujete da krvarite uskoro. Ali to može da bude potpuno normalno jer se ponekad javlja krvarenje kod usađivanja embriona u matericu. Takođe, može da se javi i blago krvarenje usled stvaranja placente. Alarm je svetlo crvena krv poput one kod menstruacije praćeno grčevima u materici koje je praćeno ugrušcima. Polovina ženma koje dožive pobačaj imaju ovaj simptom.

Bol i grčevi

Grčevi kao kod menstruacije mogu da budu prilično normalna pojava jer se vaša materica isteže. U drugim slučajevima, grčevi su znak da vam predstoji pobačaj. Ukoliko osetite bol koji je uz to praćen krvarenjem, obavezno se javite lekaru.

Bol u leđima

Bol u donjem delu leđa može da bude umeren do jak, a ukoliko on potraje duže obavestite lekara.

Bez simptoma

Jedan od najvećih strahova novopečenih trudnica je da će doživeti pobačaj bez bilo kakvih simptoma. Može da se desi da stanje traje danima dok se vaše telo samo ne izbori sa pobačajem ili će lekar da odluči da je potrebno uraditi hiruški zahvat. Izostaju simptomi ako što su mučnina i vrtoglavice, ali mogu i da se zadrže dok se hormoni ne vrate u normalu.

Kasni vam menstruacija

Uvek dobijate na vreme i menstruacija vam je tačna kao sat. Ako vam kasni par dana možda je vaše telo doživelo hemijsku trudnoću, što znači da je došlo do kontakta vašeg jajašca sa spermatozoidom, on se usadio i vaše telo pokazuje povećani HCG. Ali onda se ništa dalje nije desilo. Hemijska trudnoća dovodi do 50 do 75 odsto pobačaja, a u većini slučajeva žene ni ne znaju da su bile trudne.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/Mum in Brum

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter