Izvor:
27.01.2018 u 18:00
0

UMOR NAS PARALIŠE: Nedostatak sna i hrana glavni krivac! (foto)

Umor nas uvek parališe i onemogućava nam da obavljamo svakodnevne aktivnosti.

Nekad smo svesni razloga zašto smo umorni jer smo na primer lumpovali celu noć, ali umor ne mora da bude samo posledica nedostatka sna.

Sigurno vam se desilo da ste odmah po ustajanju poželeli da se vratite u krevet i nastavite da spavate, ali poslovni dan je pred vama pa je to nemoguće. Ovaj osećaj je najgori na svetu. Međutim, nije samo nedostatak sna krivac za ovakav osećaj već i gorivo kojim pokrećete vaše telo ima veliki uticaj na to.

Hrana ima veliki uticaj na to da li ćete se osećati puni energije ili ćete se osećati kao isceđena krpa. Brza hrana učiniće da se osećate jako iscrpljeno pa je treba izbegavati, piše Independent. Džeki Linč, nutricionista terapeut otkrila je da postoji 5 tipova umora koje možemo da osećamo:

– variranje energije – dolazi do promene nivoa šećera u krvi koji ide gore-dole i to dosta iritira;

– praznina – ovde sve zavisi od nivoa magnezijuma koji utiče na rad mišića i utiče na odgovor na stes, a ukoliko ga nema dovoljno u organizmu dolazi do pojave grčeva u mišićima, glavobolje i drhtanja;

– iscrpljenost – do ovoga dolazi usled negostatka gvožđa koji je neizostavan deo hemoglobina, a najčešće se javlja kod žena koje imaju neredovne cikluse;

– smanjena koncentracija – možda vam nedostaje vitamin B koji pomaže u proizvodnji energije, smanjuje ga konstantni stres i alkohol, a možete ga povećati uzimanjem povrća kuvanog na pari;

– nervoza i umor – možda ste popili malo više kafe pa sada zbog toga ne možete da spavate, nećete moći da absorbujete gvožđe i osećaćete se umorno.

S toga, ukoliko se držite zdrave hrane i spavate dovoljno što više noći možete, sigurno ćete se osećati mnogo bolje tokom dana.

Izvor: Telegraf
Foto: Thinkstock, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter