Izvor:
31.01.2018 u 17:55
0

PAŽNJA: Svaka buka preko 40 decibela je opasna!

Većina gradskog stanovništva žali se na konstantnu buku bilo da je u pitanju ulična, odnosno saobraćajna buka, preglasna muzika ili neki drugi izvor iritantnih zvukova.

Zbog različite subjektivne osetljivosti ne reaguju svi na isti način, ali buka, generano, negativno utiče na zdravlje!

Najviše negativnih uticaja ostavlja na psihofizičko zdravlje, pojačava nervozu, oštećuje sluh, ali i dovodi do kardiovaskularnih i drugih poremećaja, remeti imuni odgovor organizma…

Objašnjavajući suštinu buke i njene posledice, profesor dr Goran Belojević iz Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže:

– Svaki neželjeni zvuk po definiciji predstavlja buku. Međutim, isti zvuk za nekoga može biti buka, a za nekoga ne. To se najbolje vidi po vrsti muzike koju slušamo. Međutim, svaka preglasna muzika, bez obzira koliko da prija može da ugrozi sluh, iako ljudi, a naročito mlađe osobe, toga nisu uvek svesni. Ako ste u diskoteci i ne možete da razumete sagovornika sa daljine od metar nivo buke je viši od 85 decibela, često i blizu 100 decibela što je opasno po sluh. Takav nivo buke često se beleži i pri slušanju muzike preko slušalica, dok je u radnoj sredini tipičan za tekstilnu industriju ili druge fabrike sa bučnim proizvodnim pogonima.

Kod koga je sluh posebno ugrožen?

– Najugroženiji su mladi koji izlaze na bučna mesta ili svakodnevno slušaju muziku preko slušalica ili igraju kompjuterske igrice. U takvim okolnostima posebno je opasna kombinacija buke, pušenja i psihostimulansa ekstazija. Prvi upozoravajući znak da se nešto dešava sa sluhom je zujanje, zbog nadražaja unutrašnjeg uva i tada se obavezno treba javiti specijalisti audiologu radi ispitivanja sluha i profilaktičkih mera. Ovo je veoma važno, jer je trajni gubitak sluha usled buke neizlečivo oboljenje. Sluh može da se nadomesti određenim pomagalima, ali invaliditet ostaje.

novosti.rs
foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter