Izvor:
02.02.2018 u 23:46
0

NEMOJTE IGNORISATI: Veoma je važno da obratite pažnju na dužinu i tip kašlja!

Jedan od najčešćih signala koji nam telo šalje jeste kašalj. To je zapravo refleks kojim se disajni putevi čiste od materija koje ih nadražuju. Razlikuju se prema karakteru – suv i produktivan, i prema trajanju – akutan i hroničan kašalj.

Uzroci kašlja veoma su brojni – kašalj može biti potuno bezazleni odgovor organizma na iritaciju, ali i alarmantan signal da se vaše telo bori sa opakom bolešću.

Baš zato što uzroka ima na desetine, ljudi kašalj često otpisuju kao pojavu koja će brzo proći i kojoj ne treba posvećivati previše pažnje, što u nekim slučajevima može da bude fatalna greška.

Najčešći uzroci suvog kašlja su suv i zadimljen vazduh, alergije, infekcije disajnih puteva, astma.

Virusi i grip najčešće izazivaju produktivni, ali i tada može prvo da se javi suvi kašalj, koji nakon dan-dva “sazreva”.

Važno je da obratite pažnju i na trajanje kašlja. Akutni kašalj traje do tri nedelje, dok se sve duže od toga smatra hroničnim kašljem, kojem je neophodno pronaći uzrok.

Pored dužine i tipa kašlja, obratite pažnju i na to da li ga prate drugi simptomi. Ako se uz kašalj javlja promuklost, temperatura, sekret, verovatno se radi o virusu, pa bi bilo dobro da posetite lekara.

Obratite pažnju i na izgled sekreta – ako je žute ili zelene boje, verovatno se radi o bakterijskoj infekciji, upali sinusa ili čak bronhitisa. Sa druge strane, sluz ružičaste boje uz glavobolju i temperaturu može biti znak upale pluća, a ako je se u sekretu vide i tragovi krvi, može biti reč i o kanceru ili tuberkulozi.

Ukoliko kašalj traje duže od tri nedelje, a pritom ga prate zviždanje i bol u plućima, krv u iskašljanom sekretu, vrtoglavice, hitno se obratite vašem lekaru, jer ovo mogu biti simptomi teških bolesti pluća.

Postoji nekoliko načina da sprečite ili ubrzate lečenje kašlja:

– Redovno provetravajte prostorije

– Na radijatore postavite posude sa vodom, kako biste sprečili isušivanje vazduha

– Redovno čišćenje doma može da spreči kašalj izazvan alergijskom reakcijom na prašinu, grinje.

– Koristite prirodna sredstva za održavanje domaćinstva – kašalj može da se javi i kao reakcija na hemijska isparenja

– Pokušajte što više da podignete imunitet – spavajte dovoljno, unosite vitamine, izbegavajte cigarete i alkohol

– Ne čekajte da se kašalj pogorša – na vreme počnite sa korišćenjem odgovarajućeg preparata za iskašljavanje

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: cajeviza.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter