Izvor:
09.02.2018 u 15:35
0

SVINJSKA MAST KAO LEK: Evo za šta je sve možete iskoristiti!

Svinjska mast se vrlo često koristi kao lek, ali i u kozmetičke svrhe.

Svinjska mast je deo naše tradicije. Dugo je bila zapostavljena i smatrana nezdravom namirnicom, a nekada niste mogli da zamislite jelo pripremljeno bez nje.

Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala.

Svinjska mast se vrlo često koristi i kao lek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Svinjska mast kao lek
Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu lica, neophodno je preprati je.

Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promešate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti kao lek.

Nakon što preperete svinjsku mast dobijate penastu masu, koja pomaže kod kijavice i zapušenog nosa. Jednostavno, stavite malo svinjske masti u nos.

Svinjska mast kao lek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primenjivati, jer ona deluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao.

Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.

Takođe se koristi kao lek i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao “belo pranje”. Svinjska mast se stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

Svinjska mast za kosu

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu.

Najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

Svinjska mast za kožu

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter