Izvor:
11.02.2018 u 19:38
0

NAPADA CELO TELO: Čuvajte se, stres uzrokuje fizičke i psihičke probleme!

Retko ko je imun na stres i može da ga kontroliše. Nažalost, on uzrokuje mentalne i fizičke probleme, posebno ako postane hroničan

Jedan od glavnih efekata stresa na telo jeste proizvodnja hormona kortizola, koji luče nadbubrežne žlezde.

U slučaju hroničnog stresa, telo je izloženo visokom nivou kortizola duži period, što može da ošteti kompletan nervni i imuni sistem. Ovi efekti mogu da izazovu oštećenje srca, povise krvni pritisak i pojačaju stomačne probleme, a dovode i do preranog starenja moždanih ćelija. Uticaj se odražava i na stanje tkiva, kostiju, mišića, nerava, što prouzrokuje celokupnu toksikaciju tela. Neprekidna tenzija u mišićima može da ubrza taloženje kalcijuma iz krvi u zglobovima, što dovodi do reumatizma i lumbaga.

Među posledicama prevelikog izlaganja stresu, posebno jačeg pola je velika neplodnost. Studije pokazuju da muškarci koji su pod velikom tenzijom teže postaju očevi. Neplodnost u jednakoj meri pogađa i muškarce i žene.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter