Izvor:
18.02.2018 u 20:45
0

KORISTITE MIKROTALASNU SVAKI DAN: Evo zašto je dobra, a zašto nije!

Mikrotalasna rerna omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgreje za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju. Međutim, da li je ovaj način pripreme bezbedan po naše zdravlje? Evo šta kažu stručnjaci…

Hrana pripremljena u mikrotalasnoj rerni bezopasna je za zdravlje, ističu nemački stručnjaci, ali upozoravaju da može značajno da smanji udeo vitamina u namirnicama. Mikrotalasna rerna omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgreje za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca.

Hrani rerna ne dodaje ništa osim topline.

– Mikrotalasna je bezopasna za vaše zdravlje – kaže nutricionista Margret Morlo.

Ina Steldžes iz nemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje. Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrotalasnu za podgrevanje svih napitaka i hrane svaki dan. Ipak, postoje izuzeci. Recimo, našoj ishrani je potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrotalasnoj uz zadržavanje svih vitamina – pogrešili ste.

– Mnogi vitamini su osetljivi na temperaturu – kaže Morlo.

Temperatura, svetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 odsto, a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrevanjem.

– Elektromagnetski talasi izazivaju velike oscilacije posebno u molekulima vode u hrani – kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplinu pa se namirnice s većom količinom vode brže zagreju od suve hrane.

Važan je i izbor prave posude za zagrevanje.

– Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrotalasne rerne, ali porculan i staklo takođe su dobri – kaže Anabel Oelman koja vodi savetodavni centar za potrošače u Bremenu.

Nikad se ne smeju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, direktor nemačkog instituta za procene rizika, vladine agencije koja daje savete o sigurnosti hrane. Melamin može zagrevanjem otpustiti u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje. Oelman ističe da mikrotalasna rerna često neravnomerno zagreje hranu.

– To znači da prvi gutljaj vašeg kakaa može biti mlak, a potom da se opečete sekundu kasnije –

Zato je važno promešati piće pre konzumiranja. Najbolje je da ostavite hranu da stoji par minuta nakon zagrevanja kako bi se toplota ravnomerno rasporedila, kaže Morlo.

– Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van rerne bude vrlo malo zračenja za vreme rada – kaže Steldžes. Malo zračenja kod ispravnih rerni može 'iscureti', ali ono nije opasno po zdravlje.

Kao mera predostrožnosti preporučuje se izbegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Zato nemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da deca ne stoje pred 'mikrotalasnom' ili blizu nje dok se zagreva hrana.

Izvor: NationalGeographic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter