Izvor:
21.03.2018 u 02:20
0

STRUČNJACI TVRDI: Žene sam širokim kukovima mogu da rode dete sa opakom bolešći! (foto)

Žene koje pre trudnoće imaju nezdravo širok struk imaju veće šanse da rode dete sa autizmom, tvrde stručnjaci.

Prethodne studije bazirale su se na BMI (indeksu telesne mase) koji ne pravi razliku između gojaznosti i mršavosti i nisu otkrile nikakvu vezu između gojaznosti i autizma.

Međutim, menjajući pristup na procenu obima struka, istraživači su otkrili jasnu korelaciju između gojaznosti mladih žena i autizma kod dece koju su rodile kasnije.

Najvažniji nalaz je predstavljen na godišnjem sastanku Endokrinog društva u Čikagu i kaže da je globalno povećanje stope gojaznosti direktno povezano sa povećanjem broja dijagnoza autizma.

Ova teza daje važnost rastućoj kampanji koja se fokusira na gojaznost mladih žena, i izaziva zabrinutost zdravstva, zbog sve većeg broja žena (pogotovo u Americi) koje umiru na porođaju zbog srčanih komplikacija.

– Deca, koje su rodile majke sa strukom većim od 80 centimetara pre trudnoće, pokazala su 65 procenata više šanse za oboljevanje od autizma. Pretpostavlja se da ima više faktora koji mogu da izazovu autizam, među njima su i nasledni i ekološki faktori – kaže doktor Geum Jun Čo, profesor akušerstva na Medicinskom Koledžu u Seulu.

Prema doktoru Čou, obim struka je najbolje merilo visceralnog sala, odnosno telesne masnoće smeštene unutar abdominalne šupljine koja kao rezultat dolazi u bliski kontakt sa organima kao što su jetra, pankreas i creva.

Ekipa naučnika pod vođstvom doktora Čoua je analizirala podatke 36.541 majke, koje su rodile decu između 2007. i 2008. godine, a svaka od njih je išla na deteljne analize tokom cele trudnoće.

noge žene u toj grupi su klasifikovane kao gojazne samo na osnovu indeksa telesne mase, ali malo njih je imalo struk širi od 80 centimetara.

Narednih sedam godina, istraživači su detaljno pratili razvoj ženske dece tih majki i otkriveno je da je 265 devojčica (0.76 procenata) razvilo neki poremećaj iz spektra autizma. Poredeći podatke, naučnici su shvatili da mera gojaznosti koja je otkrivena preko indeksa telesne mase nije imala nikakve veze sa razvojem autizma kod dece, a da je obim struka imao. Čak 65 procenata beba sa autizmom su rodile majke koje su imale širok struk pre trudnoće.

– Intrauterarna zapaljenja i zapaljenja mozga fetusa su umešana u razvoj autizma. Kako se povećava gojaznost, povećavaju se i proteini koji izazivaju upale, koje pak vode do ovih zapaljenja. Potrebne su dodatne studije da bi se tačno utvrdilo kako sve širok struk žena pre trudnoće može da utiče na razvoj deteta – kaže doktor Čo.

Kurir
Foto: Instagram/raznatovianastasija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter