ODMORITE TELO I UM: Kakve vam sve koristi pruža MEDITACIJA!

Meditacija predstavlja tehniku psihološke relaksacije, koja za cilj ima uspostavljanje smirenosti organizma i opuštanje i umirivanje uma. Najpoznatiji oblik ove tehnike je joga.

Naučnici sa  američkog Fakulteta za tehničke nauke Univerziteta u Teksasu koji su proučavali program meditacije razvijen u Kini devedesetih godina prošlog veka ponovno skreću pažnju na meditaciju kao tehniku koja smanjuje simptome anksioznosti i poboljšava koncentraciju, memoriju, imunitet, upravljanje emocijama i kognitivne sposobnosti, među kojima je i kreativnost.

Oni su proučavali posebnu tehniku meditacije nazvanu gimnastika transformacije tela i duha, koja se temelji na vežbama relaksacije, disanja, mentalne vizualizacije i pravilnog držanja tela. Tehnika omogućava jednostavniji pristup meditaciji koja zahteva kontrolu misli.

Nakon pet dvadesetominutnih seansi koje vodi instruktor, većina polaznika primetila je značajno smanjenje osećaja stresa, mučnine, depresije, besa, umora, kao i bolju fokusiranost. Primetili su i poboljšanja na emocionalnom, kognitivnom i socijalnom planu.

Analizirajući kombinaciju meditacije i sportskih aktivnosti, kod depresivnih osoba, naučnici su došli do zaključka da oni koji redovno upražnjavaju ove aktivnosti beleže smanjenje simptoma depresije za čak 40%!

Meditaciju takođe preporučuju za uspostavljanje emotivne ravnoteže i podnošenje svakodnevnog stresa. Složićete se, to je u današnje vreme od izuzetnog značaja!

 

Izvor: net.hr
Foto: Twitter/Radio S

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
04:30  Rano jutro