Izvor:
28.07.2016 u 18:25
0

ODMORITE TELO I UM: Kakve vam sve koristi pruža MEDITACIJA!

Meditacija predstavlja tehniku psihološke relaksacije, koja za cilj ima uspostavljanje smirenosti organizma i opuštanje i umirivanje uma. Najpoznatiji oblik ove tehnike je joga.

Naučnici sa američkog Fakulteta za tehničke nauke Univerziteta u Teksasu koji su proučavali program meditacije razvijen u Kini devedesetih godina prošlog veka ponovno skreću pažnju na meditaciju kao tehniku koja smanjuje simptome anksioznosti i poboljšava koncentraciju, memoriju, imunitet, upravljanje emocijama i kognitivne sposobnosti, među kojima je i kreativnost.

Oni su proučavali posebnu tehniku meditacije nazvanu gimnastika transformacije tela i duha, koja se temelji na vežbama relaksacije, disanja, mentalne vizualizacije i pravilnog držanja tela. Tehnika omogućava jednostavniji pristup meditaciji koja zahteva kontrolu misli.

Nakon pet dvadesetominutnih seansi koje vodi instruktor, većina polaznika primetila je značajno smanjenje osećaja stresa, mučnine, depresije, besa, umora, kao i bolju fokusiranost. Primetili su i poboljšanja na emocionalnom, kognitivnom i socijalnom planu.

Analizirajući kombinaciju meditacije i sportskih aktivnosti, kod depresivnih osoba, naučnici su došli do zaključka da oni koji redovno upražnjavaju ove aktivnosti beleže smanjenje simptoma depresije za čak 40%!

Meditaciju takođe preporučuju za uspostavljanje emotivne ravnoteže i podnošenje svakodnevnog stresa. Složićete se, to je u današnje vreme od izuzetnog značaja!

Izvor: net.hr
Foto: Twitter/Radio S

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter