Izvor:
18.04.2018 u 22:20
0

SPREČITE GA NA VREME: Prvevencija raka debelog creva!

Prema istraživanju Američkog instituta za rak, rak debelog creva spada među najučestalije – 1/3 slučajeva – dok je istovremeno najlakši za prevenciju. Naime, gotovo 50% slučajeva bi se moglo sprečiti jednostavnom promenom životnih navika.

U slučaju svake bolesti vredi stara izreka da je bolje sprečiti nego lečiti, a to pogotovo vredi za maligne bolesti. Ako naučna istraživanja i statistika ukazuju da imamo šanse da značajno smanjimo rizik obolevanja od ovakvih bolesti, onda nam je svakako u najboljem interesu da uradimo sve što možemo da to i postignemo.
U ovom slučaju, Američki institut za istraživanje raka izneo je uputstva koja bi, ukoliko bi ih se svi pridržavali, mogla da prepolove broj budućih slučajeva ovog oboljenja. “Uz nekoliko izmena u ishrani i pićima koje koristimo, i najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana, možemo da značajno smanjimo rizik od pojave kolorektalnog kancera”, izjavila je Alis Blender, direktor nutritivnog programa Američkog instutita za rak.
Dakle, evo kako.
Umerite se u upotrebi alkohola. Istraživanja pokazuju da konzumacija alkohola povećava rizik od nastanka raka debelog creva. Američki institut za rak preporučuje da smanjite konzumaciju na ekvivalent 1,5 dl vina maksimum dnevno. (Međutim, mi bismo preporučili da uopšte ne konzumirate alkohol, pošto, striktno nutritivno gledano, od alkoholnih pića nema apsolutno nikakve koristi.)
Izbegavajte mesne prerađevine i smanjite količinu crvenog mesa. Statistika pokazuje da sve mesne prerađevine povećavaju rizik od raka debelog creva, kao i redovna konzumacija crvenog mesa.
Održavajte poželjnu telesnu težinu i pokušajte da skinete sala oko struka. Istraživanja su pokazala da je višak telesne masnoće povezan sa povećanim rizikom od raka debelog creva, ali i od 10 drugih vrsta raka. Kako da smanjite telesnu masnoću? Jedite manje, ograničite količinu kalorične hrane, a posebno slatkiše, jedite više raznovrsnog povrća.
Unosite dovoljno biljnih vlakana. Voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice najznačajniji su izvori biljnih vlakana. Svakih 10g biljnih vlakana smanjuje rizik od raka debelog creva za 10%. A 10 g vlakana, to je otprilike sadržaj tanjira pasulja.
Vežbajte redovno. Čak i umerena fizička aktivnost, kućni poslovi na primer, smanjuje rizik od raka debelog creva. Ako imate vremena idite na džoging, jedno pola sata. Ako dugo sedite na poslu, napravite češće pauzu da se protegnete i prošetate.
Konzumirajte više belog luka. Svakodnevna konzumacija belog luka pomaže da se smanji rizik od raka debelog creva, pošto je on posebno bogat materijama koje deluju preventivno.

U namirnice koje posebno doprinose smanjenju rizika od raka debelog creva spadaju i:
Voće i povrće: avokado, borovnice, brusnice, nar, crveni kupus, grožđe, spanać, paradajz.
Ulja: maslinovo ulje i kokosovo ulje.
Začini i lekovito bilje: beli luk, đumbir, kurkuma, ruzmarin, žalfija.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter