Izvor:
01.05.2018 u 20:42
0

Savet lekara: Evo kako da se zaštitite od polena trave!

Koncentracija čestica polena breze, javora, duda, jasena i vrbe u vazduhu protekle nedelje bila je na maksimumu. Svakodnevno je mereno između 200 i 500 čestica alergenog polena po jedinici vazduha, dok je dozvoljena granica – 30. Ipak, trećina stanovništva koja ima alergiju može da "odahne", jer se, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, tokom naredne nedelje očekuje opadanje količine čestica polena u vazduhu.

Samo u Beogradu je zabeleženo 7.800 polenovih zrna za celu nedelju. Ovakvu koncentraciju izazvalo je 12 različitih vrsta drveća.

– Uz pomoć uređaja za merenje polena u vazduhu, izmerena je 10-15 puta veća koncentracija od graničnih vrednosti. Prethodne dve nedelje bile su najkritičnije. U maju će prestati emitovanje polena drveća, ali će se pojaviti poleni trave i korova kao novi alergeni – kaže, za "Novosti", Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za praćenje alergenog polena.

Prema rečima doktora Rajice Stošovića, imunologa i alergologa Kliničkog centra Srbije, vrednosti veće od 30 polenovih zrna po jedinici vazduha predstavljaju problem za osetljive osobe, koje mogu da osete razne tegobe, poput otežanog disanja, pa čak i gušenja. Prethodnih dana neprijatnosti su osećali čak i oni koji inače ne pate od polenske alergije.

– Glavni simptomi su kijanje, svrab u nozdrvama, kašalj, slabost, nesanica, "šištanje" u grudima… To treba shvatiti ozbiljno i lečenje započeti na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo i efekat terapije izostao – kaže dr Stošović.

Uobičajena terapija podrazumeva upotrebu lekova koje propisuju alergolozi. Uzimanje dovoljne doze lekova pre nego što tegobe "uzmu maha" može značajno da ublaži simptome alergije.

– Vakcina takođe može da bude efikasno rešenje, jer pruža dugotrajnu zaštitu. Osim toga, uz vremensku prognozu trebalo bi da postoje svakodnevni izveštaji o koncentraciji polena u vazduhu, kako bi osobe koje su alergične mogle na vreme da se pripreme.

Prema rečima našeg sagovornika, kod pacijenta je najčešće prisutna alergija na više različitih vrsta drveća istovremeno, ali najizraženiji

Neke od preporuka koje se upućuju osobama alergičnim na polen drveća jesu provetravanje prostorija u večernjim i noćnim, a ne u jutarnjim satima, kao i obavezno tuširanje posle boravka u prirodi, da bi se mehanički uklonili alergeni s kože.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter