Izvor:
02.05.2018 u 22:12
0

ŠEST GODINA ŽIVOTA PROVODIMO SPAVAJUĆI: Ukoliko se ne sćate svojih snova, evo šta treba da uradite!

Nije redak slučaj da ne možete da se setite onoga što sanjate. Odgovor leži u vitaminu B6, njegov nedostatak može da utiče na ovu pojavu.

Dodatne doze ovog vitamina čiji su odlični izvori banane, tunjevina i avokado pomažu ljudima da se, između ostalog, sete šta su sanjali.

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Adelejdu u Australiji proučavalo je efekte uzimanja suplemenata koji sadrže B6 na sto ispitanika iz različitih delova zemlje.

Polovina učesnika u istraživanju uzimala je 240 miligrama ovog vitamina (ekvivalent količini koja se nalazi u 558 banana) neposredno pre odlaska na spavanje tokom pet uzastopnih večeri, dok je druga grupa dobijala placebo.

Rezultati su pokazali da se ispitanici koji su uzimali B6 sećaju za 64 odsto više snova, kao i da su (što je mnogo važnije, naravno) spavali znatno bolje i budili se odmorniji i svežiji.

– Snova sam se sećao sasvim živo i jasno, vrlo lako – opisao je svoje iskustvo jedan od ispitanika.

– Snovi su bili mnogo realniji, jedva sam čekao da zaspim ponovo da bih sanjao nešto novo – rekao je drugi.

Naučnici su zaključili i da ovaj vitamin ne utiče na boje i "stepen bizarnosti" snova.

– U proseku, šest godina života provedemo sanjajući – kaže dr Denholm Espi psiholog sa Univerziteta u Adelejdu.

– Ako bismo mogli da u snu budemo lucidniji i da na neki način kontrolišemo snove, mogli bismo produktivnije da ih iskoristimo.

– Lucidni snovi, kad sanjate i svesni ste da je to san, potencijalno mogu da budu od velike koristi. Na primer, mogli bi da se iskoriste da ljudi prevaziđu noćne more, fobije, da pomognu u rehabilitaciji posle fizičkih trauma – objašnjava dr Espi.

Prirodni izvori vitamina B6, poznatog i kao piridoksin, su žitarice celovitog zrna, banana, avokado, spanać, krompir, mleko, jaja, crveno meso, džigerica i riba.

Preporučena dnevna doza za odrasle osobe između 19 i 64 godine je 1,4 miligrama za muškarce, i 1,2 miligrama za žene, a dnevne potrebe moguće je zadovoljiti izbalansiranom ishranom i bez uzimanja suplemenata.

Uprkos nalazima ove studije, količine veće od 10 miligrama ne bi trebalo uzimati bez konsultacija sa lekarom.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter