Izvor:
03.05.2018 u 14:10
0

JEDNOSTAVAN NAČIN: Oslobodite se stresa!

Jedan sat treninga nedeljno značajno smanjuje verovatnoću depresije i pomaže ljudima da se otarase depresivnog stanja, bez obzira na uzrast i pol, prema članku objavljenom u časopisu "American Journal of Psychiatry".

"Znali smo da sport igra ogromnu ulogu u borbi protiv depresije, ali sada smo prvi put uspeli da precizno procenimo koliko pomaže osobi da se oslobodi depresivnog raspoloženja", izjavio je Semjuel Harvi sa Univerziteta u Južnom Velsu u Sidneju.

Hronična depresija se smatra jednim od najčešćih i složenih mentalnih poremećaja. Po pravilu, ova bolest izaziva gubitak interesa za život, smanjenje samopouzdanja i apatiju. U poslednjih nekoliko godina, naučnici su razvili različite antidepresive, ali mnogi od njih imaju ozbiljne nuspojave, koje uključuju metaboličke poremećaje, gojaznost i zavisnost.

U poslednjih nekoliko godina, naučnici su pronašli dosta dokaza da konstantna depresija pogađa ne samo psihičko i normalno ponašanje, već utiče na zdravlje i životni vek. Na primer, pre četiri godine su holandski biolozi utvrdili da depresija ​​značajno smanjuje dužinu tzv. telomera (krajeve delova hromozoma koji štite DNK od oštećenja), zbog čega ćelije stare brzo.

Harvi i njegove kolege su pronašli relativno siguran i lak način da se rešite depresije. Da bi to uradili, analizirali su stanovnike Norveške u jednoj od pokrajina u skandinavskim zemljama sredinom 1980-ih i 1990-ih godina. Ovaj projekat obuhvatio je oko 30 hiljada odraslih Norvežana, omogućavajući lekarima da neprekidno nadgledaju ne samo njihovo zdravlje, već i njihovo raspoloženje.

Proučavanjem ovih podataka, australijski naučnici su primetili zanimljiv obrazac: ljudi koji nikada nisu angažovani u sportu imaju oko 44% veće šanse da pate od depresije i veću šansu da dobiju ozbiljnu depresiju nego Norvežani koji su samo jedan ili dva sata nedeljno posvetili sportu.

"Nije jasno šta je razlog, ali pretpostavljamo da nije samo biološki, već i društveni. U svakom slučaju, postojanje takve veze pokazuje da vežbe treba da budu integrisane u anti-depresivne programe. Čak i ako je moguće samo malo povećati nivo fizičke aktivnosti stanovništva, učinak ovoga će biti ogroman“, zaključuje Harvi.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter