Izvor:
05.05.2018 u 14:06
0

TRIHOMONIJAZA: Sve što niste znali o nimalo retkoj polnoj bolesti!

Kako se o seksu ne govori i ne piše dovoljno, u edukativnom smislu, nije ni čudo što 40 odsto ljudi misli da se HIV može preneti poljupcem. Iz istog razloga, nije čudo ako niste čuli za polnu bolest trihomonijazu.

Reč je o bolesti koja se prenosti seksualnim putem, a infekciju izaziva mali parazit pod nazivom trishomonas vaginalis.

Kod žena, parazit najčešće inficira vaginu ili uretru (mokraćni kanal), kod muškaraca se uglavnom javlja u mokraćnom kanalu, ali u nekim slučajevima se infekcija javlja i na glansu ili prostati.

Infekcija može da se javi nakon nezaštićenog odnosa ili deljem seks-igračaka. Naravno, kondom može da vas zaštiti i spreči da se zarazite.

Srećom, ako se baš i zarazite, ne morate naročito da paničite jer se ta infekcija leči antibioticima, ali bi trebalo da znate da ako se ne leči može da izazove razne komplikacije, poput prevremenog porođaja ili do toga da beba bude veoma mala na rođenju.

Sada kada smo to utvrdili, trebalo bi da znate i na koje simptome treba da obratite pažnju, a razlikuju se kod muškaraca i kod žena.

Kod žena u slučaju infekcije vaginalni sekret može da bude veoma gust, previše redak ili penušaviji nego inače. Takođe, sekret može da promeni boju i da bude u žuto-zelenoj nijansi, a takođe može da ima i miris ribe, može da se javi oticanje ili svrab u vagini.

U nekim slučajevima se simptomi u vidu svraba i bola javljaju na unutrašnjoj strani butina, a neretko mokrenje i seks postaju neprijatni.

Kod muškaraca se javlja bol tokom mokrenja ili ejakulacije, potreba da mokre češće nego inače, beli iscedak iz polnog organa, otečenost i crvenilo oko glansa.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter