Izvor:
17.05.2018 u 21:09
0

MUČI VAS HRONIČAN UMOR: Ovo su razlozi zbog kojih ste stalno iscrpljeni!

Ukoliko stalno osećate umor i iscrpljenost, to ne mora uvek biti posledica nedostatka sna. Ukoliko se svakog dana osećate kao da vam je neko izvukao svu energiju, spava vam se i nemate volje ni za šta, ovo može biti posledica ovih osam stvari.

1. Poremećaj rada štitne žlezde

Štitna žlezda luči hormone koji reluglišu razmenu materija. Ukoliko usporeno radi, organizam ne dobija dovoljno trijodtironina i tiroksina, puls se usporava i zbog toga osećamo umor. Međutim, i ubrzan rad štitne žlezde može da dovede do iscrpljenosti. Tada naše ćelije bespotrebno troše previše kiseonika, a posledice su ubrzan rad srca, uznemirenost i iscrpljenost.

Savet: Prekontrolišite hormone štitne žlezde u krvi.

2. Nedostatak gvožđa

Polovina ženske populacije pati od nedostatka gvožđa, a moguća posledica je hronična anemija. Crvena krvna zrnca ne isporučuju dovoljno kiseonika preostalim ćelijama u organizmu, a posledice su umor, slabija koncentracija i podložnost prehladama. Nedostatak gvožđa može biti posledica obilnih menstruacija, obilnog krvarenja na porođaju, ili ishrane siromašne gvožđem.

Savet: Trudite se da unosite gvožđe kroz ishranu. Ima ga u mesu, hlebu, povrću i mahunarkama.

Najbolje je da te namirnice kombinujete s namirnicama bogatim vitaminom C, jer on podstiče apsorpciju gvožđa u gastrointestinalnom traktu.

3. Koristite sredstva protiv alergije

Osim što ublažavaju alergijske reakcije, mnogi antihistaminici dospevaju u nervne ćelije mozga, izazivajući umor.

Savet: Uzimajte ih neposredno pred spavanje.

4. Ne unosite dovoljno tečnosti

Ljudi koji ne piju dovoljno vode loše spavaju, pokazuje istraživanje Medicinskog fakulteta Perelman Univerziteta Pensilvanije. Naučnici su analizirali navike 4.500 ispitanika i dokazali da uzročno-posledična veza spavanja i uzimanja tečnosti liči na vrzino kolo: Ko slabo spava, preko dana pije malo vode, a ko unosi malo tečnosti, lošije spava.

Savet: Pijte najmanje 1,5 litar vode dnevno.

5. Imate dijabetes

Hormon insulin pomaže ćelijama u organizmu da iskoriste glukozu iz krvi i pretvore je u energiju. Dijabetes tipa 2 remeti ovaj mehanizam, pa se pacijenti osećaju umorno i bez energije.

Savet: Ako sumnjate da iza vašeg umora stoji dijabetes, zakažite pregled kod lekara koji će vas poslati na pregled krvi.

6. Nedovoljno se krećete

Umorni ste i ne želite fizičke akivnosti? I ovde postoji opasnost da upadnete u začarani krug. Studija nezavisne internacionalne mreže lekara i naučnika “Cochrane Collaboration” iz 2012. pokazala je da sportovi izdržljivosti ublažavaju iscrpljenost, čak i ako je izazvana kancerogenim oboljenjem.

Savet: Prekinite začarani krug! Ako nemate snage da vežbate, počnite od šetnje na svežem vazduhu.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter