Izvor:
18.05.2018 u 14:35
0

DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Evo koje greške prave svi koji imaju alergiju!

I dok neki dolazak proleća pozdravljaju raširenih ruku, mnogi se upravo tada hvataju za glavu. Svesni su da se tada otvara sezona alergija, a njihovi problemi naveliko počinju. Kako svake godine ne bi proživljavali isti scenario, pulomolog Zdenko Tuđman otkriva kako da olakšate sezonu alergija.

Najbitnije je da izbegavate sledeće greške:

1. Ostavljate otvoren prozor

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer polen može ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok jenapolju sunčano i vetrovito.

2. Palite klimu

Iako tokom letnjih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebalo da pale klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka hemijska sredstva. Ujedno, nagle promene temperature štete tim osobama. Klima uređaju u svakom slučaju nisu najbolje rešenje za osobe s alergijama, jer su te osobe inače osetljivije.
Kao alternativno rešenje preporučuje se ugradnja filtera za polen u ventilaciju. U automobilu paliti klimu samo ako imamo filtere za polen.

3. Vežbate u pogrešno vreme

Ako volite da vežbate na otvorenom, pazite na doba dana i vremenske uslove. Izbegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne, jer je tada najveća koncentracija polena u zraku. Što je toplije i vetrovitije, to je gore. Izađite nepolje kasno uveče jer je tada obično smanjena količina polena.

4. Odgađate korišćenje lekova

Trebalo bi da izbegavate korišćenje lekova sa ''zakašnjenjem'', kada već praktički ne možemo disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vreme. Prevencija je najbolji lek.

Ako pijete tablete za alergiju, počnite ih koristiti već dve nedelje pre nego što se javi polen u vazduhu. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, kazao je doktor Tuđman, koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izlečiti. On navodi da se uz imunoterapiju alergija sigurno može izlečiti.

5. U kući imate plišane igračke

Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Ako vaše dete ili bilo ko u kući ima plišane životinje, a još uz to i alergiju, najbolje bi bilo da se rešite tih igračaka. Eventualno možete dati detetu da odabere i zadrži jednu ili dve plišane igračke koje možete oprati s vremena na vreme.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter