Izvor:
24.06.2018 u 15:58
0

NIKADA NE BISTE PREPOSTAVILI: Zbog čega su noge važne za psihičko zdravlje!

U zdravom telu zdrav duh – ova izreka nam je svima dobro poznata. Ako se redovno bavimo sportom, telo nam je savitljivije, a mozak zdraviji.
Novo istraživanje italijanskih naučnika, koji su proučavali vezu kretanja i nervnog sistema, međutim, pokazuje da su mišići nogu izuzetno važni za naše psihičko zdravlje.

Rafalea Adami sa Odseka za zdravstvene nauke i njen tim posmatrali su miševe koji su 28 dana mogli da pokreću samo zadnje noge. Iako su im prednje noge bile sputane, jeli su normalno i nisu ispoljavali simptome stresa.

Nakon isteka pomenutog perioda, tim je analizirao subventrikularnu zonu u mozgu, deo mozga u kome odumiru stari neuroni, dok se istovremeno stvaraju novi.

Ispostavilo se da se zbog ograničene fizičke aktivnosti broj matičnih nervnih ćelija smanjio, i to za čitavih 70 odsto u odnosu na kontrolnu grupu miševa, koji su se slobodno kretali. Zbog sputavanja pokreta nogu i drastično smanjenog “treninga”, neuroni u mozgu nisu mogli potpuno da se razviju.

Pokretima nogu, a naročito pri fizičkom opterećenju, mozgu se šalju signali, koji su od suštinskog značaja za proizvodnju zdravih neurona.

Prema tome, neurološko zdravlje nije povezano samo sa uputstvima koje mozak šalje mišićima. Signali koji se prenose od velikih mišića nogu do mozga takođe utiču na zdravlje.

Nova saznanja možda mogu da objasne zbog čega se smanjuju mozak i nervni sistem ljudi kojima je kretanje ograničeno usled bolesti: ograničena aktivnosti nogu otežava proizvodnju novih neurona.

Nedostatak kretanja tokom dužeg vremena vodi ne samo u fizičko, već i u psihičko propadanje, zaključuju naučnici.

Srbija danas
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter