Izvor:
06.08.2018 u 08:32
0

SAČUVAJTE KOŽU I PREPLANULI TEN: Prirodni sastojci protiv opekotina!

Sunčane opekotine (solarni dermatitis) su upala kože izazvana preteranim izlaganjem sunčevim UVB zracima. Iako razvoj sunčanih opekotina zavisi o tipu kože, jačini sunca i trajanju izlaganja suncu, važnu ulogu ima i refleksija zraka preko vode ili peska, pa je opekotine moguće dobiti i u hladu.

Crvenilo kože javlja se obično 4-6 sati nakon izlaganju suncu, najjače je nakon 12-24 sata, a nestaje 72 sata nakon izlaganja suncu, uz razvoj pigmentacije. Koža je obično topla i otečena, a izražen je osećaj pečenja i bola. Osim lokalne reacije na koži, u težim slučajevima mogu se pojaviti povišena temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Prvo što treba da učinite je izvući toplotu iz tela, pa se ili istuširajte ili okupajte u kadi hladnom vodom. Nakon toga nanesite eterično ulje lavande na opekotine, imajući pritom na umu da će kap lavande dostajati za veliku površinu kože. Do sledećeg jutra koža će izgledati zdrava. Međutim izbegavajte sunce još sledeća dva dana.

Ako vam je koža pocrvenela, odnosno izgorela, prvo se okupajte ili istuširajte. U vodu za kupanje dodajte 250 g sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će rashladiti vašu kožu, sniziti temperaturu i smiriti upalu. Upala će proći i ako u kašici pomešate gel aloe vere sa jednom kapi eteričnog ulja lavande pa premažite opečeno, crveno i bolno mesto.

OBLOGE OD MEDA

Lokalno je dobro koristiti hladne obloge od meda. Otopite 200 g meda u 500 ml čaja od kamilice, nane ili lavande, rashladite i stavljajte kao obloge. Med je odlično sredstvo za negu tako oštećene kože jer sadrži vitamine i mineralne sastojke koje revitališu kožu i zadržavaju vlažnost kože.

VODENI RASTVOR POLENA

Vodeni rastvor polena (uvek sveže pripremljenu) možete aplicirati lokalno na mesto na kojem se pojavila alergija (osip) kože izazvan izlaganjem UV zračenju. Međutim, valja se prisetiti važnog upozorenja – oralno uzimanje polena ne preporučuje se alergičnima na polen bez konzultacija sa lekarom.

MASKA

Napravite masku za kožu od 200 ml od hladnog jogurta, 2 velike kašike meda (oko 50 grama), pomešajte i nanesite na opekotinu. U kombinaciji sa oblogama poželjno je koristiti i hidratantnu propolis kremu (samo masna propolis krema nije poželjna zato što zatvara pore i tako sprečava hlađenje već opečene kože).

ALOE VERA, POLEN I MED

Pomešajte usitnjeni polen i med u omeru 1:3 i u tu smesu dodajte gel aloe vere koji možete vrlo lako napraviti i sami ako imate biljku aloe stariju od dve godine. Tad će gel imati sva svoja blagotvorna svojstva. Iscedite gel i pomešajte sa prethodno pripremljenom mešavinom meda i polena u omeru 1:1. Gel aloe vere možete zameniti i losionom za negu tela.

ALOE VERA I LAVANDA

Aloe vera je tradicionalno sredstvo za zacelivanje rana i saniranje opekotina jer, osim što podstiče obnovu kože, pojačava njenu prirodnu vlažnost. Sok aloe vere dodajte u hidrolat lekovite lavande (u omeru 10:1). Za osetljivu, oštećenu ili nadraženu kožu napravite kombinaciju od 56 ml hidrolata lekovite lavande, 30 ml hidrolata pitome nane i 10 ml soka aloe vere.

KANTARION I ULJE PŠENIČNIH KLICA

Od baznih ulja za negu kože nakon sunčanja koristite ulja badema, kajsije, noćurka, australijskog oraščića, nevena i kantariona jer odlično deluje protiv opekotina, upaljene i suve kože. Učinak na kožu oštećenu suncem biće neverovatan i ako nakon nanošenja hidrolata na telo nanesete ulje pšeničnih klica, koje je bogato vitaminom E, i eterično ulje semena šargarepe i ruzmarina kemotipa verbenon.

KOKOS

Kokosovo ulje odlično vlaži, omekšava i čini kožu baršunastom, a poznato je i da stanovnici tropskih područja koriste kokos za isceljivanje opekotina od sunca. Dokazano je da kokosovo ulje sadrži fitosterole, koji su navodno zaslužni za takvo protivupalno i regenerativno svojstvo koje ima.

Izvor: MensHealth
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter