RECEPT ZA BLISTAV OSMEH: Jednostavno rešenje koje će vam rešiti probleme sa zubima!

Nažalost nismo svi imali sreću da se rodimo sa zubima bez mane. Zato je sve više onih koji odlučuju da urade za svoj osmeh sve što mogu, pa sve češće čujemo da se neko rešio za fasete.

Dr Nataša Mratinković, vlasnica ordinacije Hollywood smile kaže da su fasete estetske nadoknade koje prema materijalu od kojih se izrađuju mogu biti kompozitne i keramičke. Njihova svrha je da nadomeste neke estetske nedostatke zuba kao sto su prebojenost zuba, atipičan oblik zuba, ili oštećenje zuba.

- Fasetama možemo promeniti oblik, boju i veličinu prirodnih zuba. Danas se uglavnom rade minimalno invazivne fasete koje ne zahtevaju brušenje zuba i naravno za to postoje striktne indikacije. Zubna supstanca je očuvana a preparacija zuba je samo u gleđi - , kaže dr Mratinković. 

Ipak fasete ne mogu biti svačije rešenje.

- Ukoliko je zub lečen (izvađen živac) on nije pogodan za fasetu već se savetuje izrada krunice. Plombe na prednjim zubima ukoliko je karijes oštetio prednju površinu zuba indikacija su za fasete, kaže dr Mratinković - .

KO MOŽE DA SE ODLUČI ZA FASETE?

Jednostavno je - zubi na koje se stavljaju fasete pre svega moraju biti zdravi, a ukoliko imaju plombe najbolje je pre postavke zameniti ih kako bismo bili sigurni da su zubi zdravi.

Za decu do 18 godine uvek se preporučuju kompozitne fasete, a za starije pacijente kearamičke, a u čemu je zapravo razlika?

- Kompozitne fasete se izrađuju od kompozita, materijala od kog se inače postavljaju plombe. One su estetski lošije zato što mogu da se preboje hranom i treba ih povremeno ispolirati. Takođe te fasete su sklone pucanju tako da treba biti vrlo oprezan prilikom uzimanja hrane i žvakanja, a uukoliko govorimo o fabričkim kompozitnim fasetama, ojačane keramikom one su nešto čvršće, ali pošto se lepe na zub kompozitom često se dešava da se odlepe prilikom žvakanja neke tvrđe hrane, kaže dr Mratinković i dodaje da su nasuprot tome keramičke fasete ili viniri izrađeni od posebne keramike koja pored estetike ima izrazitu čvrstoću. Za njihovo cementiranje se koriste kompozitni cementi koji imaju izrazitu čvrstoću, tako da viniri gotovo i da ne mogu da se odlepe, a njihova površina je glatka, ne menjaju boju i uz redovnu kontrolu i higijenu mogu trajati i do 20 godina - .

PROCES JE BEZBOLAN, PROCEDURA JEDNOSTAVNA

Kada je reč o proceduri postavljanja kompozitnih faseta, ona je relativno jednostavna i može se završiti u jednom danu bez obzira da li je reč o direktnim, indirektnim ili fabričkim kompozitnim fasetama.

- Što se keramičkih tiče one zahtevaju dva do tri dolaska u ordinaciju kada prvo uzimamo otisak na osnovu koga se pravi model kako će izgledati zubi sa fasetama i taj model se uz pomoć privremenog materijala prenosi u usta pacijentu. Zatim se specijalno kalibrisanim borerima od 0.3 i 0.5mm bruse zubi samo tamo gde nam je potrebno da postignemo određenu debljinu ljuspice.  Ponovo se uzima otisak i šalje u zubotehničku laboratoriju gde se izrađuju ljuspice individualno za svakog pacijenta. Posle toga se još jednom uradi proba faseta i zatim se cementiraju. Ceo proces ne traje dugo osim ako se rade svi zubi, onda je potrebno malo vise vremena, do 15 dana. Proces je bezbolan tako da nije potrebna ni anestezija - .

 

Izvor: Srbija Danas
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live