Izvor:
07.06.2019 u 07:43
0

ŽENE OBRATITE PAŽNJU: Navike kojih bi trebalo odmah da se odreknete!

Možda niste ni sumnjale da neke bezazlene navike imaju velike posledice…

Svi imamo te male navike koje radimo svaki dan, iako su one jako loše za naše zdravlje i naš izgled. Ako želiš dugu i zdravu kosu, ako želis čisto lice bez bubuljica i čvrste nokte onda momentalno moraš da se otarasiš sledećih navika.

– Ceđenje bubuljca

Ako kažeš da nikada nisi cedila bubljice i mitisere, ne verujemo ti. Možda misliš da sebi činiš uslugu jer si se upravo otarasila odvratne bubuljice na svom licu, ali grešiš.

"Dva najveća problema kada je u pitanju ceđenje bubuljice su ožiljci i infekcije. Bubuljice sadrže ulje, bakterije i zapaljenja. Ukoliko ih stiskate zaj sadržaj može da dospe u okolne delove kože, pa ćete pogoršati problem. To takođe može dovesti do infekcije i provremeno tamnjenje kože u toj oblasti. Povrh svega, zapaljenje može postati toliko loše da ožiljci mogu postati trajni", kažu dermatolozi. Dobra strana je to što ako se odupreš potrebi da ih iscediš, bubuljice će obično nestati za oko nedelju dana i to bez ožiljka.

– Diranje svog lica

Da li znaš koja je najbolja beauty tajna koju je Kendal Džener naučila od svojih sestara? Da nikada ne dira svoje lice. A to je verovatno i najbolji savet koji ćeš i ti dobiti. Naše ruke su svakodnevno isložene brojnim bakerijama iz okolini. Zamisli samo koliko bakterija pokupiš kada dotakneš školske klupe, kvake na javnim mestima, drške u prevozu, pa čak i svoj telefon ili tastaturu. A svaki put kada diraš lice te bakterije prenosiš i na kožu. To je jedan od najvećih razloga zbog kojeg ti se bubuljice i pojavljuju. Znamo da je teško, ali daj sve od sebe da ne diraš lice kada ne moraš. Dodatan savet je i da sa sobom uvek nosiš gel za dezinfekciju ruku, kako bi bila sigurna da su ti dlanovi uvek čisti.

– Čačkanje procvetalih krajeva

"Time što čačkaš i kidaš ispucale krajeve kidaš kosu. Znam da je to očigledno, ali moram da napomenem da se kosa tako slabi da će se sada duplo lakše lomiti", kaže poznati dermatolog. To znači, ruke drži podalje od lica, ali i kose.

– Prečesto pranje kose

Ništa bolje od lepe i čiste kose. Kako bi postigle taj efekat, brojne devojke peru kosu svakog dana, ali to je velika greška. Šamponi koje danas koristimo su puni teških hemikalija koje će samo još više isušiti temen kose, što prourokuje perut ali i još brže mašnjenje. Naime, uloga lojnih žlesta na temenu jeste da našu kosu održavaju lepom i sjajnom. A kada u potpunosti osušimo temen lojne žleste luče masnoću duplo brže kako bi povratile balans. Zbog toga je naša kosa masna. Zato pokušaj da odložiš pranje kose što duže možeš, koristi šampone za suvo pranje i dodatan savet jeste da izabereš šampon koji u sebi nema suflata.

– Ne šišaš se redovno

Čak i kada želiš da pustiš kosu da izraste, jako je bitno da redovno posećuješ frizera.

"Svakih 6-8 nedelja je najbolja opcija. Znam da zvuči čudno, ali zbog toga što ćeš se šišati svaka dva meseca tvoja kosa će brže rasti. Baš kao što dlake na rukama ili nogama rastu brže kada se češće briješ", savetuje dermatolog.

– Korišćenje šminke kojoj je prošао rok trajanja

Od sada pa nadalje obrati pažnju na one male brojeve koje viđaš na pakovanju šminke koje koristiš.

"Većina šminke koje svakodnevno koristiš u sebi imaju vodu, a kao što već znaš bakterije se u njoj najbrže šire. Zbog toga se u šminci stavljaju konzervansi, ali oni prestaju da deluju nakon nekog vremena. Kada šminci prođe rok trajanje, pojedini sastojci više ne deluju a to može iritirati tvoju kožu", objašnjavaju dermatolozi.

– Guljenje laka za nokte

Svi znamo da je grickanje noktiju jedna od najodvratnijih navika koje možemo da imamo. Ali ispostavilo se da postoji još jedna koja nam nanosi mnogo veću štetu. U pitanju je guljenje laka za nokte. Prvo što treba da znaš jeste da time što si skinula sloj laka za nokte, skidaš i tanak površinski sloj samog nokta. To će posle prouzrokovati tankim i lomljivim noktima. Ovo je posebno loše ako guliš lak zubima, jer su oni puni hemikalija koji loše utiču na naš organizam ako ih progutaš. Kada ti dosadi boja koju imaš, sledeći put skini lak acetonom.

– Ne pereš redovno četkice za šminku

Sigurno sama znaš koliko je bitno da redovno pereš četkice za šminku. Ne samo da ćeš čistim četkicama lakše i lepše nanositi proizvode, već ćeš pranjem sprečiti da širiš bakterije na licu.

"Četkice dolaze u direktan kontakt sa licem, a one su pune ulja i skorele šminke pa samim tim i bakterija. Ako ih ne pereš redovno rizikuješ zapušenje pora i pojavu akni", kažu dermatolozi. Ako redovno koristiš četke i ako se šminkaš svakog dana, onda se preporučje da ih pereš dva puta nedeljno.

– Spavanje sa šminkom

Najveći prekršaj koji možeš da napraviš jeste da legneš da spavaš, a da pre toga nisi skinula šminku. Baš kao što pereš zube svako veče pre spavanja, u naviku treba da ti uđe i detaljno pranje lica.

"Sva ta šminka će ti zapušiti pore. Prljavštvina će ostati zarobljena u tvom licu a bakterije će imati priliku da se množe celo veče. Savršeni uslovi za stvaranje bubuljiva", kaže dermatolog.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter