Izvor:
29.05.2017 u 15:45
0

JEDITE U PRAVO VREME: Satnica je najzaslužnija za vitku liniju, pridržavajte je se! (foto)

Ako ste od onih što svakodnevno imaju nedoumicu "šta da kuvaju za ručak", ovo su neke smernice koje će vam olakšati i načiti vas da pravilno spremate ovaj važan obrok. Preporuku su osmislili nutricionisti, a odličan su izbor i za one koji žele da smršaju i za one koji samo žele da se zdravije hrane.

Kada je vreme za ručak?
Dva do tri sata posle prve užine je vreme za ručak. To sve zavisi kada se budite i u koliko sati imate svoj prvi obrok. Ako ustajete u 8 ručak bi trebalo da bude oko dva.

Kalorije
Za ručak ne bi trebalo da premašite cifru od 450-500 kalorija. Ako želite da smršate onda 450, a 500 je dozvoljeno za one koji žele da održavaju liniju.

Ugljeni hidrati
Ne više od 50 do 65 grama je doza što je zapravo prilična količina koja će zauzeti oko 45 do 55 odsto ukupnih kalorija. Ugnjeni hidrati su važni, posebno u vreme ručka kada vašem telu i mozgu treba dodatna energija.

Proteini
Zlatno pravilo – 20 do 30 grama proteina, "uzeće" vam od 17 do 25 odsto ukupnih kalorija, a pomoći će vam da se osećate sito, zadovoljno, sa dosta energije.

Masti
Što se tiče količine, nutricionisti spominju od 13 do 18 grama masti, a to bi bio udio od 30 do 35 odsto ukupnog broja kalorija.

Vlakna
Za ručak će biti dovoljno oko osam grama – dakle trećina dnevno propisane doze.

Šećeri
Pripazite da količina ne prelazi četiri grama. Ako su vaš izbor prirodni šećeri(voće, sušeno voće)povećajte granicu sa četiri na 20 grama.

Kurir

Foto: Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter