parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

POSTOJI LI REŠENJE: Zašto kosa sedi? (foto)

 

Samo u jednom slučaju ništa ne može da se uradi.

Seda kosa nije tako učestala pojava kod žena u dvadesetim i tridesetimpa je sasvim normalno što se žene zaprepaste kada u ovako ranom dobu primete prve bele vlasi.

Nažalost, ovaj fenomen je sve češći, a dešava se iz nekoliko razloga.

"Prvo što treba da znate jeste da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake", objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.

"Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi", kaže dermatolog Džošua Zajhner.

 

 

Ali, ako niko u vašoj porodici nije rano osedeo, moguće je da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga:

Pušenje

"Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sedih", otkriva Goldenberg i savetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

"Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih", ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ipak, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.

Stres

Sigurno ste za ovo već čuli, a naučnici su dokazali - česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.

"Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima", kaže dermatolog Goldenberg.

Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koja je jednom osedela više nikad ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dele na internetu, ali savetuje da preduzmete sve korake kako vam cela kosa ne bi ubrzo postala bela. Naravno, ako nije u pitanju genetika - tu rešenje, osim farbanja, ne postoji.

 

Stil

Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
08:45 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:05 Pazi Paparazzo
14:00 Letnji kamp - Live
16:00 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte Parove
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live