Izvor:
25.08.2017 u 21:12
0

GRUBA STOPALA: Zašto nam je koža na petama ispucala? (foto)

Možda niste razmišljali o tome da smanjeni unos vode utiče i na izgled kože stopala, nema dela tela kome dehidratacija na neki način ne šteti.

Obuća koju nosite svakodnevno ima veliki uticaj na izgled kože vaših peta. Problem sa ispucalim petama i kožom u tom delu, koja se ljušti i nije baš lep prizor za videti.

Na ovu pojavu možete da utičete, ali vam je u nekim situacijama potrebna i konsultacija sa stručnjakom, kako biste lakše i brže rešili ovaj problem.

Uzročnici ispucalih peta su različiti, ovo su samo neki od njih:

Prekomerno znojenje stopala

Ako ste često u pokretu tokom toplih dana i pritom nosite zatvorene cipele, noge vam se više znoje. Pojačano znojenje dovodi do nakupljanja viška vlage u obući koja onda postaje plodno tlo za neki blaži oblik infekcije.

Sve će na kraju rezultirati ljuštenjem kože na petama. Stopala će se manje znojiti u cipelama napravljenim od prirodne kože nego u onima od veštačkog materijala.

Štikle sa kaiščićima i japanke

Za razliku od klasičnih salonki, otvorene štikle sa kaiščićima prilikom hodanja prouzrokuju trenje zbog kojeg se koža na petama oštećuje.

Osim zadebljanja, pucanja i ljuštenja kože dolazi i do stvaranja žuljeva. Isti efekat na pete imaju i japanke.

Sunčanje bez zaštite

Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se s letovanja sa ispucalim petama. Razloga je prekomerno izlaganje stopala suncu.

Upravo su stopala deo tela koji uglavnom zaboravite da namažete kremom za sunčanje. Izlaganje stopala suncu prouzrokovće na njima opekotine, zbog kojih koža puca i ljušti se.

Dehidratacija

Možda niste razmišljali o tome da smanjeni unos vode utiče i na izgled kože stopala, nema dela tela kome dehidratacija na neki način ne šteti. Ako ne pijete dovoljno vode, ljuštiće vam se koža na celom telu.

Gljivične infekcije

Razlog zbog koga vam koža na petama lako puca, ponekad, može biti malo ozbiljnije prirode. U području stopala lako se razvijaju gljivične infekcije, pogotovo ako ste tokom leta češće u zatvorenim modelima cipela, u kojima stopalo ne diše.

Ako se uprkos redovnom pilingu i tretiranju stopala kremama ne možete da rešite guljenja kože, obratite se lekaru koji će utvrditi da li je možda u pitanju neka infekcija.

Ekcem

Ekcem, poznat i kao dermatitis, naziv je za upalnu bolest kože. Simptomi ekcema najčešće su svrab, crvenilo, otečenost kao i ispucala koža. Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, obratite se lekaru.

Prirodno obnavljanje kože

Ako u vašem slučaju ispucalost kože na petama samo kratkotrajna pojava koju brzo možete da sanirate, onda se radi o prirodnom procesu obnavljanja kože i nema razloga za brigu.

Telegraf

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter