Izvor:
31.08.2017 u 18:41
0

NAPRAVITE PAUZU SA ŠMINKANJEM: Evo šta će se desiti vašoj koži!

Zbog mnogo razloga volimo šminku – ona skriva mane na našem licu, a ističe lepotu. Šminka čini da se osećamo samouverenije, a u mnogim kozmetičkim kućama se obrću milioni zahvaljujući njoj. Iako je svakoj devojci najbolja drugarica, znamo li koliko je ona zdrava za lice?

Dermatolog, doktorka Idi Martins navodi da hemikalije u ruževima, olovkama za oči, maskarama i puderima mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Pa čak i nanošenje šminke u izuzetno retkim prilikama veoma oštećuje kožu.

Evo šta se zaista dešava sa vašim licem kada se rešite šminke.

Pore se smanjuju

Svaki put kada nanosite neku "podlogu" na lice, ona začepljuje vaše pore i sprečava vazduh da cirkuliše. One se tako prljaju i deluju šire. Iako ne možete ništa konkretno da uradite da biste ih smanjili, apstinencija od šminke i redovno čišćenje lica može učiniti da one deluju manje.

Izaći će vam nekoliko bubuljica

Što više šminke nanosimo, više otrova ulazi pod našu kožu. Da ne govorimo šta se sve taloži na četkicama kada ih ne peremo redovno. Sva ta prljavština, ne samo da začepljuje pore, već i izaziva upale koje dovode do pojave bubuljica. Apsurdno je da ih obično prikrivamo sa još šminke i tako ulazimo u začarani krug. Šminka je glavni krivac za probleme sa aknama kod više od 30 odsto žena.

Manje očnih infekcija

Maskara će učiniti da vaše trepavice izgledaju duže i zavodljivije, ali takođe može dovesti do konjuktivitisa od kog oči crvene, svrbe, suze i otiču. Ovo važi i za ajlajnere, pogotovo ako vam se desi da povredite rožnjaču oka.

Zbogom suvoj koži

Šminka narušava prirodni proces obnove ćelija kože, pogotovo ako se desi da zaboravimo ili nas mrzi da je skinemo. Mrtve ćelije kože ostaju – što dovodi do suve kože.

Manje alergijskih reakcija

Kontaktni dermatitis je najčešća alergija koju izazivaju parabeni, sulfati i metali iz šminke. Ona se ispoljava kao crveni, suvi pečati na licu. Jedino rešenje je da prestanete sa šminkanjem dok ne utvrdite šta je konkretan razlog tome, odnosno koji proizvod vam ne prija.

Sprečite izlaženje bora

Iako zvuči kontradiktorno, ista ta šminka kojom prikrivate bore ih i stvara i čini još gorim. Ona se vremenom uvlači u tanke linije na vašem licu i ističe ih još više. Pokušajte da odmorite vaše lice od šminke, možda ćete se iznenaditi koliko mlađe će ono izgledati.

Više oštećenja od sunca

Iako čisto lice ima svojih prednosti, šminka ne mora uvek da bude toliko nezdrava. Ona ponekad može biti odlična zaštita od UV zračenja. Mada, većina žena ne koristi kvalitetnu i odgovarajuću šminku da bi se zaista i zaštitila. Zato, nanosili šminku ili ne, trebalo bi da stavljate kvalitetnu podlogu protiv zračenja na direktno na kožu lica.

Bićete zdraviji

Odmor od šminke nije blagotvoran samo za vaše lice, već i za celo telo. Kancerogeni koji se nalaze sastojcima vaših ruževa i senki za oči mogu pogoršati stanje celog vašeg organizma, kao što je povišeni krvni pritisak, dovesti do poremećaja u ponašanju, pa čak i do steriliteta.

Ne morate se odreći šminke zauvek, zapravo – ne morate uopšte. Ali, preporučljivo je da napravite malu pauzu, s vremena na vreme, jer ćete profitirati na duge staze.

Izvor:zena.blic.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter