Izvor:
02.11.2017 u 20:39
0

PERUT: Ovo su glavni uzroci zbog kojih se javlja!

Neki se ljudi celi život muče s perutavim temenom, dok se kod drugih javlja povremeno, a u svakom slučaju je neželjena. Ali, ako joj znate uzrok, peruti se možete i lakše rešiti te čak sprečiti njenu pojavu, a evo i zbog čega se najčešće javlja:

1. Genetika

Slično kao i akne, perut može biti nasledna, ali u puno ređim slučajevima. Najčešće je perut genetski problem ako neko u porodici ima hroničnih problema s kožom, poput seboreičnog dermatitisa.

2. Stres

Čini se da stres, osim bora, sedih vlasi i niza raznih beauty te zdravstvenih problema, može izazvati i perut, pogotovo kod onih koji imaju kožu sklonu perutanju i sušenju.

3. Hormoni

Iznenadna promena u nivou hormona u telu takođe može izazvati perut. Razlog tomu je što hormoni kontroliraju lučenje masti na temenu, pa mogu izazvati i preterano mašćenje. U svakom slučaju, kada vidite da vam se kosa iznenada masti ili peruta, lako je moguće da je u telu došlo do disbalansa hormona.

4. Psorijaza

Ako vas uz perut muči i crvenilo te iritacija kože na temenu, moguće je da se radi o psorijazi. Sumnjate li u kožnu bolest, obavezno posetite dermatologa.

5. Suvo teme

Baš kao i svaki drugi deo kože, i teme se može osušiti. Suva koža obično je rezultat dehidracije, a kako biste to izbjegli, koristite masku za kosu ili kokosovo ulje barem jednom nedeljno.

6. Loša higijena

Neredovno pranje kose takođe može uzrokovati perut zbog nakupljanja mrtvih ćelija kože na temenu. S druge strane, ni preterano pranje nije dobro rešenje. Ako vam je teme sklono perutanju, onda kosu slobodno temeljno perite svaka dva dana, u protivnom će biti dovoljno dva puta nedeljno.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Zena Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter