Izvor:
08.06.2018 u 21:54
0

GENETIKA ILI NEŠTO DRUGO: Ovo su faktori od kojih zavisi koliko će kosa da vam poraste!

Svaka kosa ima svoju maksimalnu dužinu koja zavisi od nekoliko faktora a koja je promenljiva u zavisnosti od životnog doba. Faktori koji utiču na ovu granicu do koje kosa može da poraste su pre svega genetika, zatim način na koji negujete kosu i već pomenuto životno doba.

Svaka kosa ima svoj ciklus rasta odnosno posle određenog broja godina svaka folikula odbacuje vlas i prelazi u privremenu fazu mirovanja.

Smatra se da je normalan ciklus između dve i šest godina i on zavisi isključivo od genetskog nasleđa. Ako je vaš ciklus kraći (a imajući u vidu da kosa raste tek nešto više od jednog centimetra u proseku) onda je jasno da jako dugu kosu možete da dobijete samo nadogradnjom.

Debljina vlasi je važan faktor u određivanju koliku dužinu kose možete da dostignete- što je vlas deblja ima više šanse da se očuva njena struktura i time dostigne veća dužina. Tanke vlasi se potroše i na određenoj dužini toliko istanje da su krajevi kose skoro nevidljivi.

Nepravilno održavanje kose znatno umanjuje mogućnost da kosa poraste do svoje prirodne maksimalne dužine.

Pre svega pogrešnom i neumerenom upotrebom preparata za promenu boje i teksture kose ( farbanje i blajhanje kose, minival, ispravljanje) kao i agresivnim feniranjem i čestom upotrebom vrućih aparata za stilizovanje kose oštećuje se vlas koja postaje isušenija,tanja i sklonija ka formiranju ispucalih krajeva.

Ispucali krajevi su znak da je kosa doživela maksimalni stres koji može da podnese i da je šiđanje jedino rešenje. Što se više odlaže odlazak kod frizera proporcijalno se smanjuju šanse da kosa dostigne maksimalnu dužinu.

Ako želite da dostignete maksimum koji vaša kosa može da pruži u smislu dužine (ali i dobrog izgleda) pre svega pazite da je ne pokvarite previše čestim i nestručnim farbanjem ili nekim drugim hamijskim tretiranjem, a zatim budite nežni prema kosi- ne raščešljavajte je na silu, ne stružite je peškirom, sklanjajte je sa sunca, koristite hranljive šampone i maske.

Izvor: B92
Foto: love Maegan/Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter