Izvor:
20.07.2018 u 16:46
0

OBRATITE PAŽNJU: Evo koja hrana najviše šteti vašim zubima!

Četkanje zuba, čišćenje koncem, korišćenje tečnosti za osvežavanje usta i redovne kontrole su od vitalnog značaja za dobre zube, ali je takođe važno da povedete računa o izboru hrane.

I dok svi znamo da su gazirana pića, šećer, lizalica i čokolada loši za naše zube postoje još neke namirnice koje takođe nisu dobre za naše dentalno zdravlje, piše Dejli mejl.

Stomatolog Piter Čung iz Australijske zajednice za oralno zdravlje nedavno je otkrio spisak namirnica koje uništavaju naš osmeh.

Citrusi

Jasno je da je voće dobro za naše zdravlje. Ali da lii isto važi za vodu sa limunom, sveži sok od pomorandže i grejpfruita?

– Pomorandže i drugi citrusi poput limuna i grejpfruta sadrže visok nivo citrične kiseline koja povećava rizik za oštećenje gleđi ili osetljivosti zuba, kazao je dr Piter.

Pasta

Paste koje sadrže sos od paradajza, poput napoli, mogu biti veoma štetne za vaše zube, upozorava dr Čung, jer sadrže visok procenat limunske i jabučne kiseline, kao i određeni procenat oksalne kiseline.

On ističe da konzervirani paradajz, koji se obično koristi za pravljenje sosa za pastu, takođe sadrži mnogo više kiselina od običnog paradajza.

Kokice

Ne samo da treba vodii računa o kiselini u hrani. Zubar tvrdi da čvrsta i hrskava hrana takođe predstavlja rizik za zube, najpre zbog frakture.

Jedna od najpopularnijih namirnica među ovom hranom su kokice, koje često sadrže neiskokana zrna koja mogu da izazovu lomljenje zuba.

Led

Na isti način kako neiskokana kokica može da napravi haos sa vašim zubima, previše leda u ustima može da predstavlja opasnost za dentalno zdravlje.

Upravo zbog toga zubar preporučuje da se držite podalje od zadržavanja u ustima, lizanja ili krckanja.

Kisela hrana

Stomatolog kaže da je često mnogima teško da odole posebnom ukus kiselih namirnica, poput krastavčića i maslina.

Ali, trebalo bi da budemo svesni da previše kiselina nije dobro za opšte zdravlje, i umesto toga trebalo bi da ih zamenimo šargarepom i humusom.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter