BOJA KOSE OTKRIVA MNOGO TOGA O VAŠEM ZDRAVLJU: Da li ćelavost zavisi od njene boje?!

Geni koji su odgovorni za boju kose mogu da utiču na vaše zdravlje.

Da li ste znali da geni koji utiču na pigment kosi, istovremeno regulišu procese u organizmu i utiču na faktore rizika koji uslovljavaju nastanak određenih bolesti? Shodno tome, boja kose može da ukaže na osetljive tačke koje ugrožavaju zdravlje, tvrde stručnjaci i objašnjavaju:

Smeđokosi najlakše ćelave jer imaju najmanje kose. Da bi ovu neprijatnu pojavu izbegli, treba da uzimaju 18 mg gvožđa na dan ili šoljicu zobi. Smeđokosi pušači treba što pre da zaborave na cigarete, jer melanin koji daje boju njihovoj kosi usporava rad jetre, koja onda otežano razgrađuje nikotin. U tako stvorenim uslovima smeđokosi su osetljiviji na delovanje nikotina, a povećava se i rizik za stvaranje nikotinske zavisnosti. Osim toga, smeđokosi češće obolevaju od ne-Hočkinovog limfoma, a najređe od melanoma.

Plavokosi imaju osetljivije oči kožu, zbog čega su u većem riziku za nastanak senilne makularne degeneracije, koja na kraju može dovesti i do slepila. Podložni su i pojavi karcinoma kože. Da bi sebe makar donekle zaštitili, treba da jedu povrće bogato luteinom, kao što su kelj, grašak, spanać...

Crvenokosi su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju njihovim vlasima utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Njihov genetski faktor koji je zaslužan za boju kose  istovremeno ukazuje i na slabosti u u borbi protiv stresa. 

Crvenokosi imaju povećan rizik i da obole od Parkinsonove bolesti, koju mogu u značajnoj meri da smanje uzimanjem 400 mg folne kiseline na dan. Njihova prerano osedela kosa može da ukaže na različite zdravstvene probleme, a pre svega na manjak vitamina B 12 ili poremećaje štitne žlezde.

 

Lepaisrecna.rs 
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
04:30  Rano jutro