Izvor:
12.08.2019 u 00:55
0

STRUČNJACI OTKRILI: Zašto su zagrljaji, dodiri i maženje veoma bitni!

Dodir dokazano umanjuje anksioznost, osećanje bola, popravlja raspoloženje i čini da se osećamo voljenim. To naročito važi za dodir koji je "svakodnevni", koji se ne odigrava u intimi spavaće sobe.

Kako dodirujemo, i kako doživljavamo dodir, uslovljeno je našim odrastanjem. Još četrdesetih godina je studija o važnosti društvenih interakcija za razvoj deteta utvrdila da ukoliko novorođenčad ne dobijaju ljudski dodir, to može da ima mnoge posledice, čak i onu najtežu.

Partneri nekad previše pažnje obraćaju na intimne dodire, a ne na one obične, koji mnogo znače. Držanje za ruke, maženje, ušuškavanje na sofi, sve su prilike da partneru ili partnerki pokažete koliko vam je stalo, jednim običnim dodirom ruke.

"Dodir nam prenosi osećaj bezbednosti i poverenja, umiruje nas. Smiruje čak i kardiovaskularni stres, i oslobađa 'hormon ljubavi' oksitocin. Tako je jednostavan a blagotvoran, da bi trebalo da bude deo svakodnevnice svakog para. Međutim, mnogi na njega zaborave," objašnjava Dašer Keltner, profesor sa Berklija.

"Često dodirivanje ili fizičko pokazivanje naklonosti nije toliko rasprostranjeno u evropskoj kulturi. Deca, koja nisu gledala svoje roditelje kako se drže za ruke, ljube ili grle, mogu da imaju probleme sa intimnošću, koje bi mogli da reše samo kada bi naučili da dodiruju svog partnera ili partnerku," objašnjava on.

Psihoterapeuti navode da je čest problem činjenica da se naročito dečaci ne uče lepoti dodira, i da odrastaju u adolescente, a zatim odrasle osobe koje misle da je intimni odnos jedina prilika za pružanje, ali i primanje dodira.

"Ako dečacima predstavite ograničeno polje delovanja, misliće da je jedini prikladni trenutak za dodir u kojem se uživa spavaća soba, a nije tako," navodi psihoterapeutkinja Ester Perel.

To znači da su muškarci, zapravo, uskraćeni za uživanje u dodiru i da ni ne znaju šta propuštaju. Često dodirivanje povećava osećaj intimnosti, sreće i zadovoljstva.

Šta je rešenje za par koji se ne dodiruje često? Terapeuti smatraju da su to "mali koraci" na putu ka dubljoj intimnosti. Važno je da svaki par utvrdi šta je najprijatniji dodir, ne voli, primera radi, svako da se drži za ruke. Ali ti mali dodiri koji toliko znače, učiniće da se oboje bolje osećate i osnažiće vašu vezu.

Cosmopolitan
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter