OTKRIVAMO: Dugoročne veze-ubice libida! (FOTO)
Dugoročne veze mogle bi biti pogubne za vašu seksualnu želju i zadovoljstvo.

Seksualni problemi pogađaju jednu trećinu mladih i sredovečnih, kao i polovinu starijih žena. Oni uključuju manjak seksualne želje, bol tokom odnosa kao i probleme sa postizanjem orgazma.

Opsežna studija tokom perioda od sedam godina koju su provela dva univerziteta u Finskoj mogla bi pružiti novi pogled na ženske seksualne probleme. Naučnici su, naime, pregledali odgovore 2173 žene koje još nisu ušle u menopauzu, iz različitih istraživanja sprovedenih 2006. i 2013. godine.

Rezultati objavljeni u naučnom časopisu Psychological Medicine otkrili su kako je sposobnost doživljavanja orgazma bila najstabilnija tačka tokom sedmogodišnjeg perioda, a dok su seksualno zadovoljstvo i želja najviše varirali.

Studija je podelila žene u tri grupe: one koje su okončale sedmogodišnju vezu, one koje su u 2006. i 2013. imale različite partnere i one koje su svih sedam godina ostale u vezi s istom osobom.

Mogućnost postizanja orgazma poboljšala se kod sve tri grupe u sedam godina, ali žene koje nisu imale stalnog partnera doživele su najveći napredak.

Žene koje su 2006. i 2013. imale različitog partnera takođe su napredovale, i to puno više od onih koje su tih sedam godina bile sa istim partnerom. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su ostale svih tih godina u istoj vezi iskusile najveći pad seksualne želje.

Ipak, to ne znači da su dugoročne monogamne veze pogubne za seksualno zadovoljstvo. Autori studije kazali su kako postoji niz ograničenja u njihovom istraživanju i kako bi seksualne funkcije trebalo dalje istraživati kako bi bolje razumeli različitosti.

Na primer, dok je studija obuhvatila velik broj ispitanica, sedmogodišnji okvir nije uzeo u obzir različite varijacije seksualnih funkcija, prethodnu seksualnu disfunkciju, kao ni zajednički život ili koliko su dugo žene iz prve grupe bile same.

Takođe, prosečna dob ispitanica bila je 25.5 godina, a istraživači nisu uzeli u obzir hormonalne promene koje donose godine.
 

Izvor:opusteno.rs
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro