Izvor:
17.10.2019 u 20:41
0

POTREBNA VAM JE MUŠKA POMOĆ: Ubedite svog partnera da vam bude od koristi! (FOTO)

Ko obavlja kućne poslove u vašoj kući? Po anketi na koju je odgovorilo 1464 mama najveći broj njih (52%) kaže da njihov muškarac samo povremeno nešto pomogne, odmah iza njih su mame koje sve rade same (21%) a najmanji je broj porodica koje uspevaju da plate pomoć u kući (samo 1,7%). Pa drage mame, odlazak na porodiljsko ne znači automatsko zapošljavanje na poziciji domaćica sa stalnim radnim vremenom. Istraživanja pokazuju da muškarci koji pomažu u kući imaju srećnije, zadovoljnije i zdravije partnerke, što znači da je svima bolje ako se posao u kući deli. Evo nekoliko saveta kako to da postignete:

Radite manje

Kako mama Dragana na našoj Fejsbuk stranici kaže: Naj, ali najjednostavniji savet za dobru organizaciju je.. da žena ništa ne radi kad se uda! Jer kad uđe u novi dom i od prvog dana se pokaže kao vrednica, to znači da NIKO NIKAD neće NIŠTA da joj pomogne! Ni kad bude trudna, ni posle porođaja, ni dok joj je dete malo, ni kad joj nije dobro, ni kad je prehlađena, ni kad je trese groznica… Zato devojke, pamet u glavu i budite lenje kad se budete udale (bar u početku)! – sve u svemu radite manje.

Snizite malo svoje standarde čistoće i probajte da izribate kupatilo jednom u dve nedelje umesto jednom nedeljno ili probajte da ubedite muža da sam ispegla svoje košulje. Pokažite mu koliko je to lako (ako ga mama nije naučila) i ostavite ga da radi svoj posao. Ovo je veoma važno – udaljite se od njega i pustite ga da sam uradi zadatak koji mu sleduje.

Izjednačite obaveze

Izračunajte koliko vremena trošite na obavljanje kućnih poslova – kuvanje, pranje, peglanje, čišćenje – i uporedite ga sa vremenom koje vaš partner posvećuje njegovim zadacima u kući. Ako ispada da vi radite najveći deo posla dogovorite se kako možete da ravnopravnije raspodelite obaveze. Očekujte argumente tipa ja sam radio cele nedelje, to je dovoljno – ali obavezno odgovorite na njih isticanjem činjenice da vi niti dobijate platu za čuvanje dece i čišćenje kuće niti imate radno vreme, ali da je i vaše vreme dragoceno.

Radite zajedno i odredite zadatke

Možda ste već čuli ili primenili listu kućnih poslova za decu u kojoj ona obeleže šta su uradila i za to dobijaju poene. Ovakav sistem možete da primenite i na vas s ciljem da sakupljeni poeni služe za izlazak sa prijateljima. Po ovome, što više čišćenja odradi vaš dragi to ima više slobodnih večeri za piće ili fudbal sa društvom. S druge strane, što više čišćenja uradi mama to više izlazaka ima sa drugaricama. Važno je da predstavljanje ovakvog plana i programa bude praćeno humorom i dosledno – ako mama ima poene treba da ih i iskoristi (za tatu smo sigurni da hoće).

Objasnite mu da je u pitanju vaše zdravlje

Studije su pokazale da muškarac koji pomaže u kući ima pozitivan uticaj na psihološko zdravlje njegove bolje polovine i da one žene čiji muževi nikad ne pomažu u kući imaju duplo veće šanse da budu nesrećne. Objasnite mu da će imati srećniju i zdraviju ženu ako pomogne u usisavanju ili brisanju prašine.

Zavedite ga

Istraživanja pokazuju i da muškarci koji pomažu u kući seksualno više privlače svoju ženu. Nagovestite mu da se ovo odnosi i na vas – zagrlite ga oko struka dok pere sudove ili u prolazu dok on pegla.

Objasnite mu da je on uzor

Ako vaš muž ne pomaže u kući vaša deca će takvo ponašanje videti i naučiti. Mali dečaci će da misle da je sređivanje za devojčice a ćerke će da pretpostave da muškarci uopšte ne moraju da pomažu u sređivanju. Objasnite vašem suprugu da deca sve vide i da njegova pomoć predstavlja važan model ponašanja.

Ako ništa ne uspe

Ako baš nijedan od ovih saveta ne ubedi vašeg dragog da pomogne pokušajte tako što ćete vi uraditi svoj deo posla i za ostatak platiti pomoć. Podrazumeva se da partner koji ne pomaže dovoljno u kući treba da plati nekoga da uradi njegov deo posla. Ako mu je stalo da uštedi možda ćete ga na kraju i ubediti da zavrne rukave.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter