PROMENE U BRAKU NAKON ROĐENJA DETETA: Ovo su razlozi zbog kojih se petina odluči za razvod!

Veliki broj brakova promeni se nakon rođenja deteta...

Istraživanje u kojem je učestvovalo dve hiljade majki i očeva otkrilo je da je odnos čak trećine parova narušen nakon što dobiju dete. Čak petina njih prekine vezu ili se odluči na razvod braka tokom prve godine detetovog života.

Kako je istraživanje koje su sproveli "ChannelMum.com" i "The Baby Show" pokazalo, jedan od tri para koji su se rastali zaključio je da je najveći problem bio u nedostatku komunikacije, dok su tri osobe od njih deset izjavile da više nisu zadovoljne seksualnim životom, a 29 odsto ispitanika više nije osećalo ljubav prema partneru. Zanimljivo je i da je 23 odsto ispitanika izjavilo kako ih je partner prevario u periodu od 12 meseci od rođenja zajedničkog deteta.

Redovne prepirke oko toga da nisu podjednako uključeni u brigu o detetu, te da jedan od partnera ne zna da se nosi s odgovornošću takođe su stvorile nepopravljive probleme. Međutim, četvrtina parova priznala je da su imali probleme s partnerom i pre rođenja deteta, što je postalo još gore nakon dolaska novog člana porodice.

Osim svađa, lošeg seksualnog života i nedostatka komunikacije, najčešći razlozi za rastanak tokom prve godine detetovog života su depresija, osećaj nepovezanosti s detetom, činjenica da je jedan partner nastavio da izlazi i živi "samačkim" načinom života, monotonija, jedan od njih se osećao isključeno i suvišno u životu partnera, finansijski problemi, ali i pad samopouzdanja i nezadovoljstvo vlastitim izgledom nakon porođaja.

- Iako mnogi veruju da deca dodatno povezuju parove, to nije uvek slučaj - istakla je Sioban Frigard, osnivačica stranice "ChannelMum.com".

To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja. Naime, polovina parova priznala je da se češće svađaju nakon rođenja deteta, a trećina kaže da ponekad prođe i po pet dana tokom kojih ne razgovaraju s partnerom.

- Neprospavane noći, manje vremena za intimnost i dodatna odgovornost mogu poljuljati i najčvršće odnose - kaže Sioban Frigard.

- Iako je prva detetova godina predivno razdoblje, u to nema nikakve sumnje, stresna je zbog promene rutine, spavanja i navikavanja na odgovornost, odnosno da sada postoji i treća osoba na koju morate stalno da pazite - objasnila je Zoi Bonser, voditeljka emisije "The Baby Show".

Ipak, nije sve tako tragično.

- Najvažnije je da nastavite da razgovarate i prepoznate kako se osećate, ali i da pronađete vreme jedno za drugo, kao i za vaše dete - zaključila je Zoi Bonser.

 

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro