Izvor:
06.05.2017 u 03:12
0

KO TU KOGA VARA: Šta se dešava kada oba partnera „sede na dve stolice“?

Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići. Ovako je govorio Meša Selimović. Ali, misao velikog književnika verovatno se ne dopada onima koji umesto odlaska rešenje vide u ostanku sa varanjem. I dalje su tu, samo što pored javne imaju i tajnu vezu. Da stvari budu još komplikovanije, osoba sa kojom varaju partnera, sa njom vara svog dečka ili devojku. Dakle – četvorougao!

Ako ste mislili da se ovo češće dešava na filmu nego u realnosti, pogrešili ste. Srpska stvarnost odavno "pleše" i po ovom scenariju, a neki od ljubavnika se, u pokušaju da se izbave, obraćaju i za stručnu pomoć. Psiholog i psihoterapeut Sanja Stanić kaže da na psihoterapiju uglavnom dolazi osoba koja je prevarena, jer povređenost, bes, depresija, psihosomatske tegobe i stresno reagovanje čoveka stavljaju pred zadatak da prevaziđe veoma tešku situaciju koja ceo odnos dovodi u pitanje, ali da je to briga i one druge, "varajuće" strane.

– Neretko pomoć traže i osobe koje varaju – naglašava Stanićeva. – Paralelna veza je u svojoj suštini veoma neizvesna i opterećena često neizgovorenim očekivanjima. Jednim delom, nesigurnost povećava nivo uzbuđenja, ali i dovodi do nejasnoća u rasuđivanju u vezi motiva koji su u pozadini takve veze.

Najlakše je osobe koje varaju nazvati slabićima koji nisu kadri da preseku stvari i ostave partnera kojeg varaju. Ili ih osuditi da im je udobnije da sede na dve stolice, iako znaju da i njihovi ljubavnici istovremeno "cvrkuću" na dva mesta. Ali, sagovornica "Života plus" podseća da treba krenuti od motiva koji nekog usmeravaju ka neverstvu. A, oni su raznoliki.

– Kvalitet i osobine postojećeg odnosa, kao i izvori nezadovoljstava u vezi koju partneri ne napuštaju, utiču na doživljaj paralelne priče. Osim toga, način i vreme trajanja javne veze, nije bez uticaja na to kako će neko doživeti tajnu ljubav i da li će tek tako ostaviti partnera. Faktori ličnosti svakako imaju najveći uticaj. Nezrele osobe, one koje imaju poteškoća da ostvare bliske odnose sa drugima usled straha od vezivanja, ali i one koje imaju limitirane sposobnosti da ostvare dublju emocionalnu vezu, često pribegavaju neverstvu. Zato nova veza koja počiva na takvim temeljima nema dobru prognozu – smatra psiholog.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da muškarci uglavnom pronađu opravdanje za svoje prevare, pa je tako 55 posto ispitanika odgovorilo da misli da su bolji ljudi ako ostanu uz partnerku koja se nalazi u nekom problemu, nema posao ili je izgubila nekog u porodici. Umesto da je ostave u takvoj situaciji, snađu se tako što osmeh "pokupe" na drugoj strani. Oko 30 posto njih je izjavilo da im je žena postala neprivlačna, ali nisu želeli da je napuste zbog toga, nego su pronašli ljubavnicu koja takođe ima stalnog partnera i time su, kako su naveli, pošteno rešili problem. Na opštu korist. Postoji li uopšte bilo kakvo opravdanje za takvo "rešenje" stvari? Svesno održavanje četvorougla može da bude pokazatelj nepoštovanja ne samo drugih, nego i sebe, ali je, smatra psiholog, i odraz nedostatka hrabrosti osobe da se suoči sa svojim odlukama i njihovim posledicama.

Neko pronađe izlaz tako što pokuša da na pasivan način sabotira napredak javne veze, nadajući se da će druga strana sama shvatiti i otići. Ali ako se to ne desi, onda ipak smogne snage da joj prizna da ima nekog drugog. A, dešava se i da jedno od dvoje koji varaju odluče da prestanu sa tim i postanu verni stalnim partnerima, dok njegova/njena ljubavnica/k želi da nastavi po starom i ne pristaje da bude ostavljena. To može da se okonča na veoma dramatičan način, uz neprijatne scene, osvetu, pretnje… I na to bi trebalo da računa svaka "varalica", jer nemaju svi iste motive niti se osećanja i namere svih razvijaju u istom pravcu. Zbog toga stručnjaci uvek savetuju da se izađe na čistac što pre.

Ako su emocije jake, osobe koje su bile u tajnoj vezi imaju šansu da izgrade zdrav odnos i okrenu novu stranicu života, bez laži, prevara i pretvaranja. Koliko god da im je teško da se suoče sa posledicama, trebalo bi da se osećaju bolje, jer su odlučili da zauzmu udobni položaj na "stolici" za koju su procenili da im više odgovara. Međutim, mnogi imaju strah da li posle svega mogu da se nadaju svetloj zajedničkoj budućnosti, s obzirom na to da nisu počeli od jakih temelja. Dešava se i da ne mogu da se oslobode sumnjičavosti i ljubomore, jer znaju šta su pre toga jedno drugo radili bivšim partnerima. Mnogi smatraju da su prevare svakako neminovne, pa se sete i reči Oskara Vajlda: "Kada se neko zaljubi, počinje da vara samog sebe, a završi varajući druge". Ali, sagovornica "Života plus" kaže da je to moguće savladati i da je veoma bitno da partneri imaju zreo, realan i uravnotežen pristup ljubavi i ljubavnim odnosima.

– Sam izlazak iz nezadovoljavajuće veze i zasnivanje nove nije obavezno znak da će partneri varati jedno drugo. Možda će to pre biti signal da su u pitanju hrabre osobe koje su zbog ljubavi u stanju da rizikuju sigurnost, komfor i osudu okoline samo da bi bile sa partnerom koji je bolji za njih i kojeg istinski vole – zaključuje psihoterapeut.

I ŽENE VOLE DA "ŠARAJU"

Ljubavne veze i odnosi su komplikovani, pa je, kaže Stanićeva, u praksi, kao u svakodnevnom životu, moguće pronaći primere svih varijacija funkcionalne, ali i disfunkcionalne veze. I pogrešno je tvrditi da su za to krivi samo muškarci.

– Živimo u kulturi koja se velikim delom bazira na negovanju monogamije sa donekle drugačijim aršinima kada je u pitanju muški i ženski pol. Međutim, bitno je istaći da su i muškarci i žene podjednako skloni neverstvu – kaže psiholog.

NEMA GARANCIJE

Sagovornica "Života plus" kaže da je važno da povećamo stepen razumevanja osoba u situacijima koje svima mogu da se dese:

– Niko nema garanciju na doživotnu partnersku vernost čak i kada je ona javno zavetovana (kao u braku). Neverstvo može da bude i izraz nezadovoljstva u vezi u kojoj partneri ne zadovoljavaju unutrašnje potrebe jedno drugog. Usamljenost, nerazumevanje, česti konflikti, svađe, nedostatak komunikacije, nezadovoljstvo seksualnim funkcionisanjem ako se ne razrešava – sve to može da vodi u preljubu. Ali suštinski, prevara kao način razrešavanja problema ne dovodi i do stvarnog rešenja, već do situacije koja je po pravilu opterećena većim i kompleksnijim mukama.

novosti.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter