Izvor:
12.06.2016 u 21:42
0

DVA SMO SVETA RAZLIČITA: Muškarci i žene ne reaguju isto na raskid veze

Ima li istine u tome da žene više pogađa prekid ljubavi? Naučnici su istraživali kako i jedni i drugi reagujemo na kraj jednog ovako važnog odnosa.

Setite se svoje prethodne veze. Jeste li pokušali to da prevaziđete ili ste bili utučeni sedmicama? Jeste li se osećali dobro ili bili veoma povređeni? Prema novoj studiji, odgovor na ovo pitanje može zavisiti od vašeg pola.

Žene, pokazalo je ovo istraživanje, mogu da osete snažniji emocionalni bol nego pripadnici jačeg pola, ali muškarcima treba više vremena da prebole svog bivšeg partnera, objašnjavaju istraživači s Univerziteta i Londonskog Univerzitetskog koledža. Istraživači su zamolili 5.705 ljudi u 96 zemalja da ocene psihički i fizički bol koji su osetili posle raskida na skali od jedan (bez bola) do 10 (nepodnošljiv bol).

U proseku, žene su rangirale svoj emocionalni bol – uključujući osećanja kao što su tuga i depresija, strah i gubitak fokusa – nešto više od muških ispitanika (rezultat je 6,84 protiv 6,58). Žene su takođe objasnile da imaju i osećaj fizičkog bola nakon raskida (odnosno, manifestacije kao što su nesanica, napadi panike, poremećaj u ishrani i gubitak težine) češće nego muškarci. Prosečna ocena za ovaj vid bola, u ženskom slučaju je 4,21 protiv, dok je ona kod muškaraca je 3,75.

Iako su istraživači otkrili da su žene sklonije psihičkom i fizičkom bolu posle raskida nego muškarci, takođe su utvrdili da oba pola imaju potpuno različita osećanja izazvana rakidom, istih proporcija. Odnosno, kada su u pitanju osećanja nakon raskida, pripadnici oba pola su objasnili da osećaju bes i depresiju, pre negoo strah ili nestabilnost. Slično tome, i muškarci i žene kažu da su imali problema sa spavanjem ili poteškoće s variranjem kilaže češće nego, na primer, napade panike.

S naučnog stanovišta, žene obično više 'nose' vezu nego muškarci – objašnjava Kreg Moris, naučni saradnik na Univerzitetu „Bingamton“ i glavni autor ove studije. – Preciznije, žene su evoluirale da ulažu u vezu daleko više nego muškarci. Kratak romantičan susret može da dovede do devet meseci trudnoće, praćene višegodišnjom laktacijom, dok muškarac, doslovno rečeno, može samo da ode, bez dalje 'biološke invensticije' – dodaje Moris.

Međutim, ova studija pokazuje i da muškarci mogu imati drugačije emotivne ožiljke posle raskida, objašnjavaju istraživači.

Muškarac će najverovatnije osećati gubitak duže jer on mora da dođe do stadijuma da se 'ponovo takmiči' i da nadoknadi ono što je izgubio – ili, što je lošija varijanta, da spozna da je gubitak nezamenljiv – objašnjava Moris.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter