Izvor:
26.11.2017 u 19:56
0

ODRŽAVAJTE VARNICE: Najsrećniji su parovi koji ove stvari rade zajedno!

Najsrećniji su parovi koji zajedno izlaze, hvale izgled jedno drugog i rade stvari koje održavaju "varnice" između njih.

Poverenje među partnerima svakako je važan, možda najvažniji faktor u vezi ili braku, ali postoji još nekoliko elemenata koji mogu da utiču na odnos među partnerima. Evo nekoliko saveta stručnjaka za veze i bračnih terapeuta koji će vam pomoći da budete srećni u dugoj vezi ili braku.

Ne menjajte jedno drugo

Eksperti kažu da nikada ne bi trebalo da pokušavate da promenite sitnice koje su vas privukle na partneru. Bračni terapeuti kažu da su najsrećniji parovi oni koji prepoznaju i cene razlike koje postoje među njima.

Dva ključna sastojka

Naučnici su otkrili da postoje dve osnovne odlike koje definišu srećne veze. Te dve odlike svi treba da da koristimo – ljubaznost i velikodušnost.
Psiholozi Džuli i Džon Gotman su nakon nekoliko decenija istraživanja i nekoliko hiljada parova koji su učestvovali u njemu otkrili da je ljubaznost ono što "lepi parove". Pored emotivne stabilnosti, ova odlika je najvažniji faktor u uspešnim brakovima.
Najteže vreme za praktikovanje ljubaznosti je, naravno, kada upadnete u raspravu sa vašim partnerom, ali je istovremeno taj momenat i najvažnije vreme da budete ljubazni. Pokazivanjem i "ispuštanjem" besa i agresije možete izazvati nepopravljivu štetu vašoj vezi.
Ljubaznost ne znači da ne treba da iskazujete svoj bes, već promenu načina na koji ćemo ga pokazati nekome. Možete "baciti koplje" na vašeg partnera ili mu na fin način objasniti zašto ste ljuti i povređeni – što predstavlja ljubazniji način.

Uvek slušajte

Koliko god da je to ponekad iscrpljujuće, slušajte šta vam partner govori jer je to važan element svake duge, srećne veze. Najvažnije od svega, nikada ne stajte na stranu osobe na koju vam se partner žali. To ne znači da treba da ga lažete da je u pravu i onda kada nije, ali ne postavljajte se kao da ste mu neprijatelj.

Ne "ušuškavajte" se u vezu

Parovi lako zapadnu u rutinu i dane provode u pidžamama, gledajući TV. Međutim, najsrećniji su oni parovi koji povremeno zajedno izlaze, hvale izgled jedno drugog i rade zabavne stvari koje održavaju "varnice" između njih.

Delite kućne poslove

Najčešći izvor tenzije u vezama i brakovima su kućni poslovi. Da biste izbegli rasprave oko toga čiji je red da obavi neki posao, uradite to zajedno. Eksperti kažu da su zajedničko obavljanje kućnih poslova i to vreme koje provodite zajedno veoma važni za jačanje veze.

Vežbajte zajedno

Dr Džejn Grir kaže da su zajednički treninzi veoma važni za zdravu i srećnu vezu. To je, kaže, način da "izbacite" svoje frustracije i očistite um i telo.

Šetajte zajedno

Barem jednom nedeljno izađite zajedno u polusatnu šetnju. Dr Grir kaže da je to sjajan način da se zajedno oslobodite stresa, ali i da usput razgovarate o onome što se dešava u vašim životima.

Neka vam veza postane prioritet

Seks je važan deo svake veze, ali ukoliko osetite pojavu monotonije u odnosu sa partnerom, vreme je da akcenat stavite na romantiku i poboljšanje komunikacije. Odvojte vreme za partnera, organizujte večeru koja će ga oduševiti, a seks može samo doći kao šlag na torti.

Izađite iz spavaće sobe

Ukoliko je seks u spavaćoj sobi postao navika, vreme je za promenu! Rezervišite sobu u hotelu, iskoristite kuhinju ili obavite to tokom jutarnjeg tuširanja… Novi prostori stvoriće nove uspomene, a budite sigurni da će i dosada u partnerskom odnosu nestati.

Poljubac je moćan alat

Ljubljenje se nakon određenog vremena u vezi potpuno zanemari. Ako je baš ovo slučaj i u vašoj vezi, zašto ne počnete sa praktikovanjem onih dugih poljubaca koji su obeležili prve dane zabavljanja sa partnerom? Ovim činom oslobađa se i oksitocin, što će vas smiriti i usrećiti.

Fokusirajte se na sebe

Obratite pažnju na to kako se osećate. Osobe pune samopouzdanja će bez ikakvog razmišljanja zaskočiti svog partnera, međutim, ukoliko se ne osećate atraktivno i dobro u svojoj koži, izbegavaćete i poglede svog partnera. Pronađite način da podignete samopouzdanje.

Ključ dobre veze leži u komunikaciji

Tokom godina naše želje i fantazije se menjaju. Upravo zbog toga je važno razgovarati sa voljenom osobom o potrebama koje osećate a koje nisu zadovoljene u potpunosti.

Izvor: Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter