Izvor:
15.02.2018 u 01:08
0

ZA DUŽI OPSTANAK U VEZI: Primenite sledeća pravila!

Kroz svađe prolazi gotovo svaki ljubavni par. Ali ako želite da izbegnete štetu, dva vodeća psihologa kažu da bi trebalo da primenite sledeća dva pravila.

Parovi koji na ovaj način rešavaju problem, postaju srećni i mogu da ostanu duže u vezi, savetuju psiholozi.

Ne čekajte previše dugo da razgovarate o problemu ili razlogu svađe

Psiholozi Robert Levenson i Džon Gotmen naučili su mnogo o ljubavnim odnosima tako što su 14 godina proučavali oko sto bračnih parova. Tokom godina oni su posmatrali parove, a kako se jedan od pet parova razveo, to je omogućilo istraživačima uvid u podatke šta je pošlo po zlu.

Istraživači su pronašli neke povezanosti među parovima koji su ostali zajedno u poređenju sa onim koji su se razvodili. A većina njih se odnosi na način kako su se ljudi svađali.

Gotmen kaže za "Biznis Insajder", da nesuglasice mogu da budu pozitivne, što znači da treba 'umiriti čamac na vodi', ili negativno, što potencijalno može da vodi do svađe i rastanaka.

"Najbolji način je da što pre rešavate nastali problem", dodaje Gotmen. Ako čekate previše dugo da se suočite sa problemom, može se desiti da se vaš osećaj ljutnje i zbunjenosti poveća.

Pristupiti situaciji "otvorenog uma"

Parovi koji su se razveli tokom perioda studije imali su drugu zajedničku prepreku koju Gotmen i Levenson objašnjavaju: "Oni su imali argumente koji su uticali da 'precrtaju' jedno drugo." Obično parovi prestaju da razgovaraju kada se osećaju bespomoćno i senzitivno.

"Ako kažete nekome da njegovi argumenti nisu logični i opravdani ili kažete 'završili smo sa tim', 'ne želim to da slušam', nećete ništa uraditi. To može da naljuti ljude", ističe Gotmen.

Sa druge strane, parovi koji su ostali zajedno su se trudili da pristupe svađi otvorenog uma. Partneri su prihvatali odgovornost za svoje ponašanje ili radnje i slušali su šta partner govori. U tom slučaju, parovi su pristupali situaciji vodeći se mišlju: 'Vidim da ti je to veoma važno, reci mi više o tome'.

Izvor. B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter