Izvor:
26.04.2018 u 17:29
0

Ovo sigurno niste znali: Maženje je prirodni analgetik!

Parovi koji se često maze su zdraviji, srećniji i smireniji od onih kojima je to retkost. Istraživanja pokazuju da se tokom maženja ubrzano luči hormon oksitocin koji nas čini radosnijim i smanjuje bolove.

Statistika otkriva da i najjača glavobolja može da se umiri dodirom, dok kod nekih ljudi bol potpuno nestaje posle četiri sata.

Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, odgovoran za opuštanje. U tom trenutku se, osim oksitocina, ispuštaju serotonin i dopamin, a oni podstiču dobro raspoloženje i jačaju imunitet.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su otkrili i da maženje, poput čaše-dve vina, pojačava našu velikodušnost i saosećajnost. Opuštajući nas, čini nas boljim i empatičnijim. Osim toga, smanjuje nam osećaj straha.

– Dodirima se ispušta oksitocin koji nas opušta i hrabri pred razgovor za posao, prvi ljubavni sastanak ili bilo koju situaciju u kojoj nam trema "radi" – kaže dr Jan Mičel.

Stručnjaci podsećaju i na prednosti maženja pred san, jer ono smanjuje stres, pa što smo manje napeti, bolje ćemo i duže spavati.

novosti.rs
Foto: thinkstock.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter