Izvor:
17.05.2018 u 17:47
0

Da li ste se ikada zapitali: Šta će se desiti kada nestane Sunce?

Jedan od istraživača doktor Albert Ziđilstra kaže:

"Planetarna maglina je nešto najlepše što može da se primeti na noćnom nebu. Lepo je znati da će Sunce jednog dana postati nešto tako lepo, čak i ako mi ne budemo tu da uživamo u prizoru."

Maglina će biti vidljva oko 10 od 20 hiljada godina, i kada se raspadne, od nje će nastati mnogo sirovog materijala za stvaranje velikog broja novih zvezda i planeta, što zvuči kao zaista "epski oblik raciklaže".

Naučnici su do ovih zaključaka došli nakon što su stvorili čitav niz kompjuterskih modela i analizirali koliko brzo su zvezde u stanju da se zagrevaju pre nego što se raspadnu, piše Indipendent.

Prethodno se verovalo da je Sunce previše malo da bi stovorlo nebulu, ali su nova proučavanja pokazala da ono moći da proizvede sasvim dovoljno toplote da bi, na kraju, do toga došlo.

"Došli smo do zaključka da će zvezde čija je masa 10 odsto manja od mase Sunca proizvesti prozračniju maglinu, a zvezde sa masom i do tri puta većom od sunčeve mnogo svetlije nebule", zaključio je doktor Ziđilstra.

b92.net
Foto: pixabay.com, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter