Izvor:
27.08.2018 u 17:02
0

VREME JE DA SAZNATE ISITNU: Zbog čega su kineski telefoni jeftini!

Kineski telefoni uspešno vrše invaziju na ostatak sveta zahvaljujući odličnim performansama i niskim cenama.

Kada neko po prvi put u ruke uzme neki kineski brend Android telefona, prvo što će ga iznenaditi jeste kako je moguće da radi tako brzo, a plaćen je toliko malo.

Međutim, da li su kineski telefoni zaista dobrotvorna utanova koja daje odlične telefone po niskim cenama – ili se tu krije još nešto?

Evo zašto su kineski telefoni dobri, a jeftini.

Jeftina radna snaga

Jedan od najočiglednijih razlog aza to što su kineski teleofni jeftini jeste niska cena radne snage.

Kineski proizvođači telefona kao što su Xiaomi, Meizu i Huawei imaju tu prednost što telefone parave lokalno, i samim tim imaju manje troškove za transport, a ta ušteda se dalje prenosi na kupce njihovih proizvoda.

Visoka tehnologija, ali ništa revolucionarno

Još jedan važan faktor za nisku cenu jeste to što kineski proizvođači vrlo često u svoje telefone ne stavljaju najnoviji i najbolji hardver. Cilj je balans između cene i kvaliteta.

Na internetu je moguće pronaći veliki broj telefona koji imaju potpuno razumne premijum specifikacije, ali koštaju jeftinije nego najnoviji premijum telefoni.

Stvar je u tome što premijum telefoni drugih proizvođača koriste najkvalitetnije moguće komponente, koe su ujedno i skuplje.

U mnogim slučajevima, kineske kompanije biraju MediaTek procesore koji su znatno jeftiniji od Samsungovog Exynosa, Snapdragona ili Huaweijevog Kirina.

Plus, MediaTek je takođe kineska kompanija, tako d amože da ponudi jeftiniju lokalnu distribuciju.

Kada je RAM u pitanju, ne koristi se najkvalitetnija memorija, već uglavnom ona prethodne generacije.

Mnogi proizvođači takođe biraju Sony senzore za kameru jer, poput MediaTeka, dobijaju dobru vrednost za novac.

Kineski proizvođači takođe koriste korejske ili japanske displej panele koji su nešto nižeg kvaliteta od IPS ili AMOLED ekrana, ali i jeftiniji.

Fokus na online prodaju

Mnogi proizvođači iz Kine svoje telefone isključivo prodaju preko interneta. Sa druge strane, kompanije kao što su Apple i Samsung troše prave bogatstvo na svoje prodavnice, ali taj novac ne dolazi sa drveta.

Kada neko kupi njihov telefon, ne plaćaju samo njega, već i cenu distribucije, otvaranje i vođenja prodavnica, među mnogim drugim stvarma.

Jeftin marketing

Sigurno ste pirmetili barem jednu reklamu za neki nove proizvode velikih svetskih brendova i slavne osobe koje stoje iza njih.

Takve stvari koštaju pravo bogatstvo, bogatstvo koje na kraju plaćaju mušterije.

Društvene mreže su znatno jeftiniji kanal za reklamiranje. Ako želite kvalitetan telefon, ali ne želite da plaćate cene reklamiranja, odaberite kineski.

Prodaja dodatne opreme

Kineski proizvođači generalno imaju jako malu marginu profita, tako da često prodaju i dodatnu opremu kako bi povećali svoju zaradu.

To su najčešće futrole, ali pojedini proizvođači, kao što je Xiaomi, čak prodaju cipele i papuče.

Sve ovo je lepo, ali da li kvalitet telefona zbog svega ovoga pati?

Sve donedavno, kineski telefon su bili sinonim za loš kvalitet, ali ta percepcija polako odlazi u istoriju.

Istina, možda nisu napravljeni od najkvalitetnijih komponenti koje mogu da se nađu, ali nisu napravljeni ni od najgorih. NIje retko da vidite kineski telefon sa aluminijumskim kućištem koji nudi visoke performanse i košta manje od 250 evra.

Tačno je da postoje i bolji telefoni, ali ovi uređaji su potpuno adekvatni za svakodnevne potrebe koje većina nas ima, a u poslednje vreme se pojavljuju i skuplji (ali i dalje jeftini u poređenju sa konkurencijom) i još kvalitetniji uređaji na koje svakko treba obratiti pažnju.

Zapravo, poslednjih godin aimali smo priliku da vidim i kineske telefone koji su uneli i pojedine revolucionarne elemente, poput kamere koja iskače iz kućišta ili displeja preko cele prednje strane telefone.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter