Izvor:
01.10.2016 u 17:31
0

UČITELJICE I NASTAVNICE SU NAS LAGALE: Ovaj kontinent se NE NALAZI TAMO gde su svi mislili!

Sve karte koje imate, a na kojima se nalazi i Australija, možete odmah baciti jer su neispravne. Kako piše Njujork Tajms, Australija je svesna toga da su neispravne pa će to ispraviti.

Relokaciju Australije uzrokuje pomeranje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih. Ploča na kojoj se nalazi Australija godišnje se pomera 6,85cm prema severu pa se neznatno okreće u smeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije to pomeranje možda ne osete, ali Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to registruje. Tako Australija mora da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Australija je tokom zadnjih 50 godina čak četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994. godine, korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog transporta – kaže Danijel Jaksa iz australijske državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine i iznosiće 1,5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4,5 metra.

Međutim, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2,5 centimetra. Ako ne bude ažurirala svoje koordinate revnosno, Australija bi mogla da se nađe u velikim problemima.

Pogledajte recimo automobile bez vozača. Ako oni pogreše za koji metar, mogli bi da se nađu u suprotnoj traci na putu – kaže Jaksa.

Jutarnji.hr
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter