Izvor:
16.05.2019 u 10:18
0

PEGAZUS HAKOVAO WHATS APP: Zaštita bezbednosti i privatnosti na FB ranjiva!

Advokat za ljudska prava u i zaštitu privatnosti u središtu "Whats app" izjavio je da nije iznenađen da je isti špijunski sistem zbog koga je pokrenuta optužba, korišćen direktno protiv njega.

Fejsbukov Mesandžer koristi preko 1,5 milijardu korisnika za koji je priznao da je "ranjiv" nakon što je to objavio Financial Times.

Haker je omogućio pristup sadržajima svih telefona, uključujući i poruke, u trenutku kada je matična kompanija imala svojih problema.

Whats app se diči kraljevskim draguljem zaštite "end-to-end" ekripcijom, za zaštitu privatnosti i bezbednos u sistemu Fejsbuka.

– Pre nekoliko nedelja, dobio sam video poziv na Whats app rano ujutru. Zvonilo je svega nekoliko sekundi i onda se poziv prekinuo – rekao je advokat ABC news.

– Pozivi potiču iz Švedske – dodao je.

Univerzitet u Torontu koji je ranije istraživao slučaj špijunaže preko softvera koji je osmislila izraelska NSO grupa, optužena za hakovanje i javno iznošenje podatak brojeva političkih desidenata od aktivista za ljudska prava i novinara.

Advokat je u timu koji predstavlja nekoliko ovih aktivista i novinari koji tuže NSO, tvrdeći da je softver za praćenje kompanije Pegazus, korišćen da se infiltrira u uređaje disidenata.

Omar Abdulazis , Saudijac u Kanadi, tvrdi da su njegove poruke sa prijateljem novinarom iz Vašingtona koji je ubijen, Džamal Kašogi, bile na raspolaganju hakerima koji su koristili softver Pegazus.

Pegazus je najpoznatiji zlonamerni softver koji proizvodi ova kompanija a ima mogućnost čitanja poruka, praćenja poziva, prikupljanja lozinki, praćenja lokacije i slično. Ono što svaki korisnik može da uradi da bi zaštitio svoju privatnost je da ažurira aplikaciju na svom telefonu.

U doba kada se teroristi i kriminalci kriju iza sofisticiranih tehnologija, naši proizvodi su pomogli da se zaustave trgovci ljudima, terorističke organizacije i spasu životi hiljadama ljudi širom sveta – izjavio je operator NSO čiji nadređeni trvde da firma radi u skladu sa etičkom normom za zloupotrebu njene tehnologije.

– U okviru ove istrage kontaktirali su whats app i došli do zaključka da Pegazus iskorišćava njegovu ranjivost u aplikaciji", rekao je advokat . Poslednji od ovih poziva koje sam primio u nedelju, bio je pokušaj hakovanja koji nije uspeo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter